EYVIND JOHNSON - Nobelpristagare på Hindersön

Eyvind Johnson dog 1976 och två år senare dog Harry Martinsson. Den senare kom från mycket fattiga förhållanden i en liten ort som heter Jämshög i Blekinge, Eyvind Johnson från lika svåra förhållanden i Björkelund i Norrbotten. Björkelund hörde då till Svartbjörnsbyn, Boden, och bestod av några gårdar, bl.a. Nordlanders bagarstuga där Eyvind föddes. Harry Martinssons pappa dog i lungsot då pojken var 6 år. Mamman emigrerade till USA och sonen ackorderades ut på socknen som fosterbarn.
Eyvind Johnsons far var från Värmland, modern från Blekinge. Föräldrarna följde för sin utkomst stambanans framväxt. Fadern som stenarbetare åt SJ, modern som ambulerande bagerska. Fadern fick silikos och var långa tider oförmögen att arbeta. Familjen var mycket fattig och då fadern dog blev Eyvind fosterbarn hos moderns syster Amanda som var gift med en annan stenarbetare, Anders Johan Rost.

Båda dessa Nobelpristagare i litteratur hade en usel skolgång. För Harry Martinssons del i skolan i Jämshög, för Eyvind Johnsons del var det först småskolan i Björkelund och sedan folkskolan i Svartbjörnsbyn. Båda läste mycket som barn, men någon nytta av skolorna hade inte Eyvind. De var tråkiga och att han lärt sig något väsentligt i skolan kunde Eyvind inte erinra sig i sina minnesanteckningar.

Hemförhållandena var för de här två pojkarna svåra. Båda lämnade hembygden så snart de kunde. Harry Martinsson gick till sjöss, Eyvind Johnson följde järnvägsspåret söderut. Han bodde vid den tiden hos familjen Rost i Näsberg/Hedberget nära Murjek. Någon plan verkade de inte ha haft. De ville bort för att hitta något bättre. Harry Martinsson ”tog till luffen” många gånger, även sedan han fått ge upp sjömanslivet (på grund av tuberkulos) och även sedan han gift sig med Helga Maria Schwartz (Moa Martinsson). Romanen ”Vägen till Klockrike” berättar om luffaren Bolmes vandringar och längtan till något nytt och stort (Klockriket) som alltid låg lite längre bort.

Eyvind gick söderut för att med tillfällighetsarbeten kunna försörja sig. Som pojke kom han först till timmersorteringen i Sävastnäs/Bodån (Senare flyttad till Södra Sunderbyn). ”Fattigdom, slit, hemskhet … och älvens skönhet” skriver Eyvind Johnsson om sitt första arbete.  Flottningen var ett säsongsarbete och Eyvind fortsatte till Björns tegelbruk i Norra Sunderbyn där han med mycket rädsla i bröstet bodde ensam i en jättelik manskapsbarack. Nästa jobb blev som biografmaskinist på Stora bion, blivande Metropol i Boden. Allt detta finns skildrat i de fyra böckerna i ”Romanen om Olof” där den första delen ”Nu var det 1914” berättar om Eyvind Jonssons uppbrott från fosterföräldrarna i Näsberg och vägen ut i Europa. Hela romanserien har självbiografiska inslag, men Eyvind Johnson menar att man INTE kan skriva ”självbiografier” – möjligen ”romaner med relativt stor sanningshalt”.

Som enhetsskoleelev  i mitten av 1950-talet läste jag ett avsnitt från ”Nu var det 1914” i skolans antologi. Det var just det avsnitt, då flottarlaget beslutat att använda dynamit för att lösa upp en enorm timmerbröt som fastnat och August, den äldste och mest vane av alla, går ut, tänder stubinen och väntar. Då dynamiten exploderar och bröten börjar röra på sig, hinner gamlingen inte i land närmaste vägen, han går först utåt, vänder sedan … och till slut kan de andra bara se hans hatt … och så är den också försvunnen. Efteråt ser de andra att August lämnat fickuret i baracken … ifall.

Illustrationen med flottaren på timmerbröten, som jag försökt rita av, finns i den antologi jag hade i skolan. Originalet är gjord av tecknaren Sven Andersson.

Det här gjorde ett djupt intryck på mig och ännu mer då en olycka inträffade vid sorteringsverket vid Ågrundet i Råneå, bara en kort bit ifrån där jag bodde. En ung pojke, bara några år äldre än jag själv omkom.

Harry Martinssons debutbok heter ”Spökskepp” (1929) och även diktsamlingen ”Nomad” (1931) handlar om sjömanslivet. Reseböckerna ”Resor utan mål” (1932) och ”Kap farväl” (1933) handlar om världsnomaden som rör sig från skepp till skepp. Till och med det stora eposet Aniara (1956) handlar om ett rymdskepp som kommit vilse.

Eyvind Johnson debuterade 1924 med novellsamlingen De fyra främlingarna, som lär ha varit ganska ojämn.

Visserligen bör två svenska författare som fått NOBELPRISET I LITTERATUR alltid vara aktuella och intressanta men den här sommaren (2018) har två saker gjort att mitt intresse för EYVIND JOHNSON blivit aktuellt och förstärkt. Först läste jag i en dagstidning att Eyvind Johnsons Krilonserie från tidigt 1940-tal nu tagits upp som en pjäs på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det gladde mig mycket. Jag hade några och tjugo år gammal läst alla tre böckerna om Krilon och tyckt om dem.
Tänk att kunna ”delta” i  den svenska valrörelsen mer än 40 år efter dödsåret.

Böckerna skrevs mitt under brinnande krig och vände sig starkt mot nazismen och fascismen i världen. Så snart nazismen och fascismen började breda ut sig på i slutet av 1920-talet och början av 30-talet, ställde Eyvind Johnsson upp på motståndssidan både politiskt och litterärt. Han var mycket aktiv med tidningsartiklar i både svenska och norska tidningar. 1942 – 1945 var han bl.a. redaktör för den norska motståndstidningen Håndslag.

Det andra som hände var att vi med Laponia åkte ut till Hindersön tillsammans med två läroverkskamrater till Solveig. Luleå skärgård har jag mycket liten kunskap om men jag fick lära mig – om Eyvind Johnson. Efter kaffe och kanelbulle i Jopikgården hade vi tid över för en liten promenad. Vi passerade en liten röd stuga vid Norrisundet. Det var ”Erikssons stuga”. Platsen kallades Anderslund. Utanför fanns en ganska stor skylt om Eyvind Johnson. 1955 tillbringade han hela sommaren tillsammans med hustru och barn i Erikssons stuga (två rum och kök, järnspis och utedass). Enligt plakatet utanför arbetade Eyvind Johnson då på en roman om Paris. Vilken det kan ha varit har jag inte kunnat lista ut.
”Stad i ljus” handlar om en sommar i Paris, men den publicerades redan 1928, för övrigt året efter ”Stad i mörker” (1927), som lär utspelas i Boden i isgrått februarimörker, kyla och vantrivsel. Jag vet inte om Eyvind Johnson har sagt att staden är Boden. Båda dessa romaner var klara samtidigt. Därför utgavs de på Bonniers (Stad i mörker) och Tidens förlag (Stad i ljus). Stad i ljus kom först ut på franska.
Den Stad i mörker, som jag har är tryckt 1947 och har mjuk pärm. Boken är utgiven av Bonniers Folkbibliotek. Illustrationen på pärmen har en litauisk konstnär som heter Pranas Lapé gjort. Den visar en ruggigt kall och snörik stadsdel. Pris 1:50!

Då jag kom hem, räknade jag Eyvind Johnsons böcker i min bokhylla. Det var 15 stycken (varav två med titeln Nu var det 1914.

Eyvind Johnsson lämnande tidigt Norrbotten och blev europé. Längsta tiden bodde i Paris och i Berlin, sedan två år i Schweiz och minst ett i England. Då han flyttade tillbaka till Sverige bosatte han sig i Saltsjöbaden (från 1950). Då var han sedan 1940 gift med Cilla Frankenhaeuser, från Borgå, Finland, för övrigt med rötter i KALIX (Johan Åström, KORPIKÅ, f. 5.8.1805, d. 18.4.1898 i Torneå)
I sitt sinne var Eyvind Johnson ”norrbottning, tyckte han själv. ”Man är härifrån”, har han sagt. Påbrå från Värmland (fadern) och Blekinge (modern) nämner han inte.

OM du har någon bok av Eyvind Johnsson oläst – läs den nu. Han är ständigt aktuell.


« Tillbaka
AKTUELLT

TAVLA bnr 79

2019-02-14

Tavlans namn: ÖDE LAND. Från ökenområdet norr om Vattnajökull på Island. Storleken, bredd ca 55 cm, höjd ca 46 cm. Olja

TAVLA nr 78

2019-02-13

Tavlans namn: PÅ VÄG. Storlek ca 55 cm bred, ca 46 cm hög. Olja

TAVLA nr 77

2019-02-12

Målningens namn är VÄGEN VÄSTERUT. Motivet från Kirjaluokta. Storleken på målningen: Bredd ca 61 cm, höjd ca 50 cm.

TAVLA nr 76

2019-02-04

Namn: MYRBÄCK. Storlek: 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

TAVLA nr 75

2019-02-03

Tavlans namn: BJÖRKARNA PÅ MJÖLKUDDSBERGET. Storlek 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 74

2019-01-20

Tavlans namn "HEMLIGT HUS". Storleken: bredd 69 cm, höjd 50 cm. Olja

TAVLA nr 73

2018-12-19

Tavlan har fått namnet "FROSTENS STIG". Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 72

2018-11-26

VÅREN PÅ VÄG  kallar jag den här målningen. Motivet hämtat nära Anderstjärnsvägen i Kalix. Målningens storlek är 50 cm (bredd), 61 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 71

2018-11-15

Denna höstbild kallar jag FALLFÄRDIG. Platsen ungefär mitt emot vägskälet till Björsbyn. Tavlans storlek är ca 55c bred, 46 cm hög. Olja.

TAVLA nr 70

2018-11-14

Den här målningen kallar jag STRANDKALLEN eller LANDKALLEN. Platsen är nära SLUSSEN i Kalix-Nyborg. Skissen gjordes ute på plats. Storleken är ca 46 x 38 cm. Olja

TAVLA nr 69

2018-11-09

Detta fjällmotiv kallar jag ÖRNFJÄLL eftersom man kan ana en örn ("örnens huvud med näbben syns i kanten på den branta ravinen"). Storlek ca 54 cm bred, 654 cm hög. Olja

TAVLA nr 67

2018-11-09

Tavlan kallar jag KALL MORGON 1. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög. Olja

TAVLA nr 68

2018-11-09

Målningen kallar jag KALIX ÄLV, BONDERSBYN. Storleken är ca 70cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 65

2018-10-26

Tavlans namn: Ditåt. Tre kor. Storlek: ca 65 cm bred, ca 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 64

2018-10-24

Tavlans namn: Från Hindersön. Storleken: ca 61 cm bred, ca 50 cm hög. Olja

TAVLA NR 62

2018-10-14

Tavlans namn: MYRLAND. Storlek ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

Tavla nr 63

2018-10-14

Tavlan kallar jag Vid E10. På väg mot Björkliden. Olja.
Storlek: ca 61 cm bred, 50 cm hög.

TAVLA nr 61

2018-10-11

Första höstisen. Olja. Storlek ca 61 bred, 50 hög.

TAVLA nr 60

2018-09-26

KALIX ÄLV rinner upp någonstans i trakten av Kebnekaise. På väg till och från Kiruna passerar man älven cirka 1,5 mil söder om Svappavaara. Tavlan kallar jag KALIX ÄLV, LAPPEASUANTO. Storleken är ung. 65 cm bred, 55 cm hög. Olja

TAVLA nr 59

2018-09-10

Tavlan har jag kallat Sommarfönster. Storlek: bredd ca 51cm,höjd ca 61 cm.
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

 

TAVLA nr 58

2018-08-25

Målningen heter KVARNTRÄSKBÄCKENS SISTA BÅT. Storleken är 70X70. Olja

TAVLA nr 57

2018-08-17

Den här tavlan kallar jag DÄR INGEN BOR. Olja. Storleken är ungefär 65 cm x 54 cm.

TAVLA nr 56

2018-07-12

Tavlan kallar jag TRÄDET VID ÄLVEN. Storleken är ca 60x51cm, olja.
EVA NILSSON, Hallen, Östersund

TAVLA nr 55

2018-05-27

Tavlan kallar jag GLÄNTAN. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 54

2018-04-05

Den här målningen kallar jag SÖRFORSEN (precis ovanför Sörbron). Storleken är ungefär 73 cm (bred) och 60 cm (hög). Olja. raan.nu. April 2018.

TAVLA nr 53

2018-03-20

Tavlans namn: FORS (Saarikoski). Storlek: 54 cm bred, 65 cm hög. Olja

TAVLA nr 52

2018-03-06

Kor är nyfikna och brukar komma så fort jag närmar mig ett kostängsel. Den här målningen kallar jag "NU GÅR JAG HEM". Storleken är cirka 61 cm (bredd och 50 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 51

2018-02-25

Höst. Tavlan heter HÖSTBÄCK. Storleken är ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja

TAVLA nr 49

2018-02-19

Vårvinterbild. Målningen kallar jag VÄGEN INÅT SKOGEN. Olja. Storleken är ungefär 61 cm bred, 50 cm hög.
Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 50

2018-02-19

Tavlan heter FROST. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

STINA NORDAHL, Torsång

TAVLA nr 46

2018-01-21

"Gamla hästkrafter" heter denna målning. Storlek: Cirka 65 bred, 54 hög. Olja

TAVLA nr 45

2018-01-14

Målningen kallar jag BAKI BODA. Den är nummer 1 för 2018, olja. Storleken är ca 60,5 cm bred och 50 cm hög

TAVLA nr 44

2017-12-21

Tavlan kallar jag SNÖTÄCKE. Storleken är ungefär 61 x 50 cm, olja

JERKER ABRAHAMSSON, SANDRA HEDLUND, Luleå
December 2017

TAVLA nr 43

2017-12-15

Tavlan kallar jag SNÖLADOR. Storleken är ca 65 cm bred, 56 cm hög. Olja. Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 42

2017-12-03

Tavlan kallar jag BERGEBO. Storleken är ca 55x46, olja

ERIK NORDAHL, Torsång (december 2017)

TAVLA nr 41

2017-11-17

Målningen kallar jag ANN-BRITTS MYR. Färgerna lite bleka i elljus och blixt. Storleken är cirka 55 cm bred, 46 cm hög. Olja.

PER NORDAHL, Torsång
December 2017

TAVLA nr 40

2017-11-13

BLÅMÖRKER, ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 39

2017-10-28

Tavlan heter VÄNTAN. Storleken är 65 cm bred, 55 cm hög (cirka). Olja 

TAVLA nr 38

2017-10-21

 Den här tavlan har jag kallat HÖST. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög, olja
Erik Nordberg, Luleå

 

TAVLA nr 37

2017-10-13

Den här målningen kallar jag KONTROLL 12. Storleken är ca 60 cm bred, 42 cm hög. Olja.

Ylva Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 36

2017-10-06

Denna målning kallar jag ÄNG. Storleken är 65 bred, 54 hög, olja. Som vanligt återges färgerna inte exakt i elbelysning.

Jerker A + Sandra H okt 2017

TAVLA nr 35

2017-10-02

Den här målningen kallar jag HAGEN. Storleken är 55cm bred, ca 46 hög, olja

Jerker Abrahamsson och Sandra Hedlund, Luleå, november 2017

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

TAVLA nr 33

2017-09-22

Oljemålning MARTIN

Martin Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 34

2017-09-22

Lulefjärden, olja, storlek: bred ca 60,5 cm, höjd ca 49 cm

TAVLA nr 32

2017-09-04

Den här tavlan heter FRUKT. Storlek: ca 41 cm bred, ca 33,5 cm hög. Olja. Färgerna svåra att få exakta.

TAVLA nr 31

2017-09-01

Kaffepetter i Drängstugan, olja, bredd 48 cm, höjd 44 cm

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

YLVA och MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

INGRID SJÖSTEDT, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

YLVA OCH MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

 

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.

OK VARGEN, Kalix
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt.
OK VARGEN, Kalix

 Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER