MAJAKOVSKIJ, Vladimir

Vladimir Majakovskij

  
 VLADIMIR MAJAKOVSKIJ,  född 1893 eller 1894, död 14.4.1930
 Rysk författare

     DOM BEGRIPER INGENTING
     Jag kom in och sa lugnt till frisören:
     ”Vill ni vara snäll och kamma mina öron.”
     Den slätslickade barberaren blev sträv som en borste
     och hans ansikte långt som ett päron
     ”Är han …
     han måste
     inte va klok”, fick han ut till slut.
     Det blev skratt
     runtomkring på stolarna och näsvisa
     ”att han …” och ”att han inte …” och ”att…” och ”att …”
     och lääääääääääänge
     fni-fnissade en trut
     i en rödhårig knopp som stack opp som en rädisa
           Ur diktboken Ett moln i byxor (FIB:s lyrikklubb)
                    dom = de konventionella borgarna

Böckerna som FIB:s Lyrikklubb gav ut köpte jag, då jag var ung, ofta så snart de kommit ut. Jag visste ingenting om Vladimir Majakovskij, innan jag fått boken, men eftersom jag också alltid varit lite intresserad av absurda dikter, tyckte jag om boktiteln Ett moln i byxor. Och dikten Dom begriper ingenting passade in i den genren.

Just titeln Ett moln i byxor har sin alldeles speciella bakgrund. Vladimir Majakovskij har förklarat hur han råkade komma på uttrycket under en resa. 1913 åkte han en gång tåg mellan Saratov och Moskva. I samma kupé fanns en ung flicka som verkade skrämd av hans närvaro. Han försökte lugna henne genom att säga att han inte var farligare än ett moln i byxor. Genast han sagt detta förstod han att uttrycket kunde användas poetiskt och han var mycket rädd för att flickan skulle föra det vidare, så att någon annan hann publicera det först.

VLADIMIR MAJAKOVSKIJ föddes 1893 eller 1894. Själv vet han inte. Han kom från en by i Georgien, som numera heter Majakovskij. Pappan dog när pojken var tolv år. Redan som liten pojke hade Vladimir Majakovskij upplevelser som skulle påverka hela hans liv. Sju år gammal fick han för första gången se elektriskt ljus. Då upphörde hans intresse för naturen och han började allt mer intressera sig för tekniken.

När Majakovskij gjorde inträdesprov till läroverket höll en präst på att kugga honom i slaviska (språket). Från den dagen hyste Majakovskij hat mot allt gammalt, kyrkligt och slaviskt.
Familjen flyttade till Moskva efter faderns död. Vladimir deltog i demonstrationer mot tsarregimen och arresterades flera gånger. Han gick målarskola och han skrev dikter, som till en början var mycket personliga. Poeten var mycket förälskad i en flicka som kallas Maria. Namnet återkommer många gånger i Ett moln i byxor. Hennes verkliga namn var Maria Alexandrova. Hon var sjutton år då de träffades, han var nitton. Hon var från Odessa, men hon gav den unge diktaren korgen och han reagerade våldsamt i sitt skrivande. Han förträngde allt personligt och formulerade sig i kollektiva termer.

Han blev en av de mest kända futuristerna - den enda som idag läses. Futurism kommer av ordet futuro = framtid (italienska).

FUTURISMEN angrep historien, traditionerna, borgerligheten, religionen, konsten och kulturen. Allt gammalt skulle bort. Den moderna människan och den moderna tekniken hyllades; bilar, vapen, flygplan. De ryska futuristerna gav ut en tidskrift som hette En örfil mot den offentliga smaken. Det gillade Majakovskij och han deltog gärna i den tidskriften.

1917 ställde sig Majakovskij i revolutionens tjänst i Ryssland. Det gamla bröts sönder, det nya skulle bli så mycket bättre. Han skrev inte längre om ”jag”, bara om ”vi” och ”vi” var inte få, det var miljoner människor i samhället. Men det makthavande partiet fordrade att litteraturen skulle rätta sig efter partiets riktlinjer. Det passade inte alls Majakovskij. Han rättade sig inte efter några riktlinjer. Den sovjetiska konstsynen stelnade snabbt. Majakovskij ville ha ständig utveckling, han ville hela tiden experimentera och bryta traditionella mönster - även de som skapats av den nya makten. Majakovskij kom i onåd. Han hade satt upp en mycket kontroversiell teater i Moskva. Den kritiserade partifunktionärer i grov satir. Pjäsen tvingades snabbt bort från teaterns repertoar och en månad efter premiären sköt Majakovskij sig i hjärtat och dog den 14 april (1930).

Efter tjugo år fick en del av hans satirer åter uppföras på teatrarna i Sovjetunionen. Numera är Majakovskij ett aktat författarnamn även i Ryssland.
Detta fick jag ut av att jag beställde en lyrikbok på grund av en spännande boktitel.

.
 

« Tillbaka
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER