STIG GRANT KARON - taximördare

Taxi, Ågärdan
  Taximordet

1957 inföll julaftonen på en tisdag. I Boden snöade det hela dagen, stundtals ganska ymnigt men det var inte särskilt kallt. På eftermiddagen och kvällen var det ganska folktomt på gatorna och taxibilarna hade få körningar. En av dessa blev emellertid ödesdiger och blodig. Taxiföraren mördades. Ovissheten och oron om huruvida mördaren fanns kvar i Boden spred sig snabbt. Många blev rädda.
1957 var nuvarande lulebon TONNY ASPLING 13 år. Då bodde han i sin hemstad Boden. Han och hans mamma Hilly hade firat julaftonen tillsammans med Tonnys mormor på Rörviksgatan i nedre delen av staden i närheten av Järnvägsstationen.
Då de skulle hem på kvällen gick de den korta vägen till järnvägsstationen för att därifrån åka taxi upp till Sveafältet, eftersom de hade många paket med sig och mycket snö hade fallit på gatorna under kvällen.
Mamma Hilly kände taxichauffören till namnet och önskade honom en god jul. Mannen var ovanligt dämpad och fåordig.
Mamman frågade hur det stod till. Svaret var mycket dystert.
”Det hade kunnat var det om inte en kollega blivit mördad, skjuten i sin bil tidigare under kvällen … i Vittjärv … Det skulle vara hans sista körning för kvällen.”
Tonnys och hans mammas taxiresa upp till Sveafältet var förmodligen den allra sista taxiresan som gjordes i Boden den kvällen. Alla taxiresor ställdes in då det stod klart vad som hänt.
Samtidigt pågick julfirandet i Luleå. SOLVEIG LARSSON (då Åberg), som då var 15 år, läste i en av sina julklappsböcker, då tjänstetelefonen ringde hos kriminalpolisen Viktor Åberg vid Statspolisen. Trots att han inte hade jour kallades han in till stationen och tillsammans med landsfogden Hans Fjellner blev det omedelbar utryckning till Boden för att där förstärka och bistå den lokala polisen vid undersökningen av omständigheterna vid dödsskjutningen i Ågärdan i Vittjärv. Oron och rädslan för vad som kunde hända spred sig till familjen. Solveigs lillebror, som då var 4 år, hade fått en leksakspistol i julklapp. I fortsättningen sov han alltid med pistolen under kudden.
”Om det skulle komma en inbrottstjuv.”
Dödsskjutningen i Vittjärv kom i tidningarna att kallas TAXIMORDET. En familj i Boden och en i Luleå kom tidigt att drabbas av oro och ängslan. Hårdast drabbades naturligtvis den dödade taxichaufförens familj. Han var inte mer än 27 år, nyförlovad och skulle mindre än en timme efter dödsskjutningen ha druckit julaftonskaffe med sin mamma och fästmö.
Han hette Karl-Gustaf Strandin.
Gärningsmannen var en ung dansk som hette Stig Grant Karon,  vilket i en del artiklar och även i Nordisk kriminalkrönika,  uppgavs vara ett fingerat namn.
På grund av skulder som han ådragit sig främst genom bankbedrägerier, flydde hans sitt hemland, där han var efterlyst av polisen och jagad av fordringsägare.
Till Boden hade den unge dansken kommit med tåg den 20 december. Han tog in på billiga hotell och stannade aldrig någon längre tid innan han bytte till ett annat.  I Boden bodde han först på Grand Hotell och därefter Centralhotellet, som båda låg nära Järnvägsstationen. På båda ställena skrev han in sig som norsk medborgare, optiker. På Grand Hotell uppgav han namnet Gunnar Solberg, på Centralhotellet Erik Johanesen. Dagen före julaftonen flyttade dansken från Grand Hotell för att han skulle till Kiruna. Han ”reste” dock inte längre än till Centralhotellet en kort bit upp efter Kungsgatan. På julaftonskvällen gav han sig iväg igen efter att ha betalt hotellräkningen, vilket han inte till fullo kunnat göra på Grand Hotell. Pengarna kom från det rån och mord han begått någon timme tidigare i Vittjärv (Ågärdan).
Taxichauffören hette Karl-Gustaf Strandin. Han var född i Nora i Ångermanland 1930 och således 27 år då han rånmördades. Han var nyförlovad och hade på eftermiddagen ätit julmiddag hos sin mamma. Vid 21-tiden skulle han göra en paus i taxikörandet och dricka kaffe med fästmön och mamman. Det blev aldrig av.
Strandin hade 18.20 på julaftonskvällen lämnat av en familj vid Bodens Centralstation och sedan kört Kungsgatan upp mot Kungsbron. En ung man hade enligt ett vittne klivit in i Strandins taxi några minuter senare.  Det var vid mejeriet. 18.40 hade ett vittne sett en svart taxibil, troligen en Ford Customline (likadan som Strandins taxibil) parkerad på landsvägen cirka 300 meter från avtagsvägen till Ågärdan. Några minuter senare hade ett annat vittne passerat förbi taxibilen som då stod på avtagsvägen. Ett vittne hade även sett en ung man gående mot Boden från Vittjärv. Han bar på ett avlångt föremål. Då hade mordet redan skett. Strandin hade blivit skjuten från taxins baksäte med ett avsågat salongsgevär. Mördaren behövde både bilen och de pengar som Strandin hade i taxikassan. Han hade, visade det sig, trängt sig in utmed den döde Strandin och kört bilen in på avtagsvägen vid Ågärdan. Men efter några hundra meter orkade bilen inte längre. Handbromsen hade varit åtdragen och kraftöverföringen hade blivit så svag att bilen inte gick att köra. Detta hade gärningsmannen inte upptäckt.
Polisen förstod snabbt att Gunnar Solberg från Grand Hotell var identisk med Erik Johanesen på Centralhotellet. Därifrån hade mannen försvunnit efter att ha betalt hotellräkningen, men man visste inte om han fortfarande var kvar i Boden. Runt taxibilen fanns mängder av fotspår men alla ”odugliga” eftersom det snöat rikligt. Polishundarna fick inte heller upp något spår på grund av snön. Vägspärrar upprättades och övriga hotell kontrollerades utan framgång. Från Boden C avgick under kvällen tåg endast till Kiruna, Luleå och Haparanda. Annandag jul fick man till slut upp ett spår att en person som liknade den efterlyste ledde till Haparanda dit han kommit med rälsbuss.
I hotellrummet på Centralhotellet hittades dels ett brev till en kvinna i Köpenhamn, dels i papperskorgen en stor mängd mycket små papperslappar. Brevet var undertecknat ”Stig”. Efter stor möda lyckades polisen lägga pusslet och fick fram en typ av dagboksanteckningar. Genom polisen i Köpenhamn fick man också fram foto på den man som kallat sig Solberg och Johanesen. På den tiden fanns inga datorer där bilder snabbt kunde förmedlas. Det snabbaste sättet att skicka bilder var telefoto, som bara tidningarna hade tillgång till. Genom Norrbottens-Kurirens lokalredaktion i Boden fick polisen en bra bild av Stig Grant Karon, vilket underlättade polisarbetet avsevärt. Lite anmärkningsvärt är det att det inte var genom NSD man fick hjälp, eftersom NSD hade sin huvudredaktion i Boden.
I Haparanda skrev Stig Grant Karon in sig som Egil Busch född 1934 i Torshavn på Färöarna och hemmahörande i Klagsvig. Där konstaterade man snabbt att det namnet var helt obekant. Under Juldagen avreste Stig Grant Karon från Järnvägshotellet med rälsbuss in i Finland. Ännu hade han ett litet försprång.
På Järnvägshotellet bekräftade personalen att mannen på efterlysningsaffischerna var identisk med deras gäst. Två kriminalpoliser från statspolisen i Luleå reste in i Finland för att gripa gärningsmannen. På eftermiddagen den 28 december var de svenska poliserna framme i Tammerfors, men till Hotell Emmaus kom de för sent. Karon hade lämnat hotellet två timmar tidigare och begett sig till järnvägsstationen. Där greps han av två finska poliser just då han skulle stiga ombord på ett södergående tåg.
Det verkade som om Karon skulle ge upp, men strax utanför polishuset slet han sig loss och sprang cirka 40 meter ut på gatan där han fick fram sitt avsågade salongsgevär. Han sköt sig själv i munnen och avled på sjukhuset.
Strandins körkort och förlovningsring återfanns hos Karon.
Jakten på en mördare var slut men pojken med vattenpistolen sov under lång tid med sitt vapen under kudden.
Källor: NORDISK KRIMINALKRÖNIKA 1957:  Bodenpolisens pussel (skrivet av kriminalkommissarien Bengt Zethraeus).
              Tidningsartiklar i NSD.


« Tillbaka
AKTUELLT

TAVLA bnr 79

2019-02-14

Tavlans namn: ÖDE LAND. Från ökenområdet norr om Vattnajökull på Island. Storleken, bredd ca 55 cm, höjd ca 46 cm. Olja

TAVLA nr 78

2019-02-13

Tavlans namn: PÅ VÄG. Storlek ca 55 cm bred, ca 46 cm hög. Olja

TAVLA nr 77

2019-02-12

Målningens namn är VÄGEN VÄSTERUT. Motivet från Kirjaluokta. Storleken på målningen: Bredd ca 61 cm, höjd ca 50 cm.

TAVLA nr 76

2019-02-04

Namn: MYRBÄCK. Storlek: 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

TAVLA nr 75

2019-02-03

Tavlans namn: BJÖRKARNA PÅ MJÖLKUDDSBERGET. Storlek 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 74

2019-01-20

Tavlans namn "HEMLIGT HUS". Storleken: bredd 69 cm, höjd 50 cm. Olja

TAVLA nr 73

2018-12-19

Tavlan har fått namnet "FROSTENS STIG". Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 72

2018-11-26

VÅREN PÅ VÄG  kallar jag den här målningen. Motivet hämtat nära Anderstjärnsvägen i Kalix. Målningens storlek är 50 cm (bredd), 61 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 71

2018-11-15

Denna höstbild kallar jag FALLFÄRDIG. Platsen ungefär mitt emot vägskälet till Björsbyn. Tavlans storlek är ca 55c bred, 46 cm hög. Olja.

TAVLA nr 70

2018-11-14

Den här målningen kallar jag STRANDKALLEN eller LANDKALLEN. Platsen är nära SLUSSEN i Kalix-Nyborg. Skissen gjordes ute på plats. Storleken är ca 46 x 38 cm. Olja

TAVLA nr 69

2018-11-09

Detta fjällmotiv kallar jag ÖRNFJÄLL eftersom man kan ana en örn ("örnens huvud med näbben syns i kanten på den branta ravinen"). Storlek ca 54 cm bred, 654 cm hög. Olja

TAVLA nr 67

2018-11-09

Tavlan kallar jag KALL MORGON 1. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög. Olja

TAVLA nr 68

2018-11-09

Målningen kallar jag KALIX ÄLV, BONDERSBYN. Storleken är ca 70cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 65

2018-10-26

Tavlans namn: Ditåt. Tre kor. Storlek: ca 65 cm bred, ca 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 64

2018-10-24

Tavlans namn: Från Hindersön. Storleken: ca 61 cm bred, ca 50 cm hög. Olja

TAVLA NR 62

2018-10-14

Tavlans namn: MYRLAND. Storlek ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

Tavla nr 63

2018-10-14

Tavlan kallar jag Vid E10. På väg mot Björkliden. Olja.
Storlek: ca 61 cm bred, 50 cm hög.

TAVLA nr 61

2018-10-11

Första höstisen. Olja. Storlek ca 61 bred, 50 hög.

TAVLA nr 60

2018-09-26

KALIX ÄLV rinner upp någonstans i trakten av Kebnekaise. På väg till och från Kiruna passerar man älven cirka 1,5 mil söder om Svappavaara. Tavlan kallar jag KALIX ÄLV, LAPPEASUANTO. Storleken är ung. 65 cm bred, 55 cm hög. Olja

TAVLA nr 59

2018-09-10

Tavlan har jag kallat Sommarfönster. Storlek: bredd ca 51cm,höjd ca 61 cm.
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

 

TAVLA nr 58

2018-08-25

Målningen heter KVARNTRÄSKBÄCKENS SISTA BÅT. Storleken är 70X70. Olja

TAVLA nr 57

2018-08-17

Den här tavlan kallar jag DÄR INGEN BOR. Olja. Storleken är ungefär 65 cm x 54 cm.

TAVLA nr 56

2018-07-12

Tavlan kallar jag TRÄDET VID ÄLVEN. Storleken är ca 60x51cm, olja.
EVA NILSSON, Hallen, Östersund

TAVLA nr 55

2018-05-27

Tavlan kallar jag GLÄNTAN. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 54

2018-04-05

Den här målningen kallar jag SÖRFORSEN (precis ovanför Sörbron). Storleken är ungefär 73 cm (bred) och 60 cm (hög). Olja. raan.nu. April 2018.

TAVLA nr 53

2018-03-20

Tavlans namn: FORS (Saarikoski). Storlek: 54 cm bred, 65 cm hög. Olja

TAVLA nr 52

2018-03-06

Kor är nyfikna och brukar komma så fort jag närmar mig ett kostängsel. Den här målningen kallar jag "NU GÅR JAG HEM". Storleken är cirka 61 cm (bredd och 50 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 51

2018-02-25

Höst. Tavlan heter HÖSTBÄCK. Storleken är ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja

TAVLA nr 49

2018-02-19

Vårvinterbild. Målningen kallar jag VÄGEN INÅT SKOGEN. Olja. Storleken är ungefär 61 cm bred, 50 cm hög.
Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 50

2018-02-19

Tavlan heter FROST. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

STINA NORDAHL, Torsång

TAVLA nr 46

2018-01-21

"Gamla hästkrafter" heter denna målning. Storlek: Cirka 65 bred, 54 hög. Olja

TAVLA nr 45

2018-01-14

Målningen kallar jag BAKI BODA. Den är nummer 1 för 2018, olja. Storleken är ca 60,5 cm bred och 50 cm hög

TAVLA nr 44

2017-12-21

Tavlan kallar jag SNÖTÄCKE. Storleken är ungefär 61 x 50 cm, olja

JERKER ABRAHAMSSON, SANDRA HEDLUND, Luleå
December 2017

TAVLA nr 43

2017-12-15

Tavlan kallar jag SNÖLADOR. Storleken är ca 65 cm bred, 56 cm hög. Olja. Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 42

2017-12-03

Tavlan kallar jag BERGEBO. Storleken är ca 55x46, olja

ERIK NORDAHL, Torsång (december 2017)

TAVLA nr 41

2017-11-17

Målningen kallar jag ANN-BRITTS MYR. Färgerna lite bleka i elljus och blixt. Storleken är cirka 55 cm bred, 46 cm hög. Olja.

PER NORDAHL, Torsång
December 2017

TAVLA nr 40

2017-11-13

BLÅMÖRKER, ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 39

2017-10-28

Tavlan heter VÄNTAN. Storleken är 65 cm bred, 55 cm hög (cirka). Olja 

TAVLA nr 38

2017-10-21

 Den här tavlan har jag kallat HÖST. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög, olja
Erik Nordberg, Luleå

 

TAVLA nr 37

2017-10-13

Den här målningen kallar jag KONTROLL 12. Storleken är ca 60 cm bred, 42 cm hög. Olja.

Ylva Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 36

2017-10-06

Denna målning kallar jag ÄNG. Storleken är 65 bred, 54 hög, olja. Som vanligt återges färgerna inte exakt i elbelysning.

Jerker A + Sandra H okt 2017

TAVLA nr 35

2017-10-02

Den här målningen kallar jag HAGEN. Storleken är 55cm bred, ca 46 hög, olja

Jerker Abrahamsson och Sandra Hedlund, Luleå, november 2017

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

TAVLA nr 33

2017-09-22

Oljemålning MARTIN

Martin Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 34

2017-09-22

Lulefjärden, olja, storlek: bred ca 60,5 cm, höjd ca 49 cm

TAVLA nr 32

2017-09-04

Den här tavlan heter FRUKT. Storlek: ca 41 cm bred, ca 33,5 cm hög. Olja. Färgerna svåra att få exakta.

TAVLA nr 31

2017-09-01

Kaffepetter i Drängstugan, olja, bredd 48 cm, höjd 44 cm

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

YLVA och MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

INGRID SJÖSTEDT, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

YLVA OCH MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

 

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.

OK VARGEN, Kalix
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt.
OK VARGEN, Kalix

 Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER