BENGT CIDDEN ANDERSSON - rörmokare och poet

Cidden
        Bengt Cidden Andersson
         RÖRMOKARE OCH POET

Poeten, diktaren, heter BENGT ”CIDDEN” ANDERSSON.
Han föddes den 13 juni 1948 och var son till en rysk hockeyspelare och en svensk cirkusprinsessa, sägs det.  Han föddes i Billeberga församling, som ligger nära Landskrona men han växte upp i Läckeby i Småland. 64 år gammal dog han där den 4 januari 2013, i Åby församling, norr om Kalmar. Redan 1993, då han bara var 45 år, drabbades han av en stroke, som tragiskt nog gjorde att han tappade talförmågan.
Hur det var med den ryske ishockeyspelaren och den svenska cirkusprinsessan är jag osäker på, trots att den uppgiften finns i forskaren Mats Trondmans artikel Skrattspegelns vackra förlorare: Fotbollspoesi, delaktighet och poetisk rättvisa (2012). Mats Trondman är forskare i pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap. En annan källa (Bajen International, juli 2013) berättar att Bengt Andersson i sin ungdom fick sitt smeknamn Cidden efter sin store idol Genrikh Sidorenkov, sovjetisk ishockeyvärldsmästare. Uppgifterna behöver inte motsäga varandra.

1989 var Bengt Cidden Andersson värd för Sveriges Radios program Sommar. I Läckeby finns sedan 2008 en gata som heter Ciddens väg.
Men det är först och främst för boken Hela bollen ska ligga still (1991), som Bengt Cidden Anderson blivit känd. Det lär för övrigt vara den enda bok som recenserats i TV-programmet Sportspegeln.
Bengt Andersson var rörmokare, när han på 1980-talet slog igenom som poet. Han har gett ut 16 böcker varav tre efter det han drabbades av en stroke. Så sent som 2012 gav han ut barnboken Hugo fjäderben. Ungdomstiden med rockmusik och idoldyrkan finns med i böckerna, likaså triumfer och motgångar på Åbyvallen i Läckeby och dessutom många upplevelser som rörmokare ute på byggena. Till och med om när han som 16-åring insåg att han inte kunde bli fotbollsproffs i Milan eller Manchester United, utan istället rörmokare, berättar han om det i en av sina dikter (Bollvän) på ett sådant sätt att han som inte fick vara med får all sympati från läsaren. 16-åringen jonglerar inför en gapande och skrikande tränare utan känsla för uppmuntran och gemenskap:
   Jonglera och bli vän med bollen!
Pojken jonglerar och misslyckas, byter boll och misslyckas trots att planen är perfekt och han har nya fotbollsskor. Tränaren undrar om pojken har protes på högerbenet och var stelopererad på vänster. Drömmen om framtida proffsspel krossas:
   nu fick jag bli rörmokare
   trots att jag aldrig varit
   ovän med bollen.

Hela bollen ska ligga still – Vilken underbar variant på Hela bollen ska vara inne/över linjen … Rent av genialisk, tycker jag. En recensent skriver att det är en underdrift att säga att dikterna är en fröjd för sinnet att läsa. En sann fotbollsälskare borde (= måste) ta del av herr Anderssons mästerverk.
MATS TRONDMANS forskning utgår från att läsning av skönlitteratur kan utveckla vår förmåga att leva oss in i en annan människas liv. Rent konkret gäller det att skapa förståelse för alla unga människors rätt till delaktighet inom föreningsidrotten, även de som inte har prestationsmålet som främsta motiv. Bengt Cidden Anderssons dikter är insiktsfulla och samtidigt anspråkslösa iakttagelser. De skapar både empati och  sympati.
Den första dikten i boken heter VM-final. Diktens ”jag” cyklar till stora fotbollsplanen med riktig målbur och riktig straffpunkt och där börjar drömmarna. En minut kvar. Det är oavgjort. Bollen på straffpunkten. Lång sats och så sitter bollen där kanonhårt i krysset.
”En eftermiddag blev jag världsmästare sjutton gånger”. Så slutar dikten.

I drömmarna kan varje ung fotbollsspelare bli lika bra som sina idoler, ibland faktiskt bli idolen. I ”Hela bollen ska ligga still” finns både Nacka Skoglund, Kurre Hamrin, Kalle Svensson och hela GreNoLi-trion. Förutom diktjaget själv finns flera andra som är större drömmare än vad de är talanger som fotbollsspelare. Alla drömmer om att få spela med i riktiga matcher samtidigt som de inser att något måste gå fel för att det ska ske. Andra spelare måste bli skadade, sjuka eller vara bortresta.
Då vinter börjar övergå i vår tänds dessa pojkars längtan. Säsongsstarten för det egna laget (som pojkarna kanske får vara med i) eller föreningens a-lag närmar sig. Den första matchen är inledningen på hela sommaren.
I dikten Vår på Åbyvallen garderar sig diktens jag för alla eventuella motgångar efter nästan dagliga cykelturer förbi fotbollsplanen med orden

   Om en vecka
   ligger bollen på mittpunkten
   likt en vitsippa.
   Då är det för sent
   för våren att ångra sig.

Nästan ingenting kunde vara större än att komma med i laget. I dikten Anslagstavlan upptäcker Cidden att hans namn är med på den officiella laguppställningen. Samtidigt var det nästan omöjligt att tro på att det verkligen skulle bli av.

   Hela kvällen hade jag en känsla
   att mitt namn på högerbacken
   skulle suddas bort,
   att bokstäverna skulle falla ur
   laguppställningen och ner på marken.

Anslagstavlan kontrollerades en massa gånger under eftermiddagen och kvällen. Sista gången strax efter midnatt.
I dikten Skapelsen låter Bengt Cidden Andersson humorn komma fram mer.

   Om Gud varit
   fotbollsintresserad
   hade han skapat
   jorden platt som Åbyvallen.
   Nu blev det inte så.
   Gud
   måste ha varit backhoppare.

Varför inte sluta med dikten Jämlikhet som nog ger de flesta av oss anledning att tänka efter och samtidigt känna sympati och värme för alla dem som inte lyckats så bra med sin fotbollskarriär:

   En handfull fotbollsspelare
   tillhör eliten.
   Cirka 1000 spelare
   är ganska bra.
   Men vi är tiotusentals
   som ingenting är
   och inget kan bli.
   När doktorn
   tittade på min trasiga menisk
   och sa typiskt fotbollsspelare
   kände jag en viss glädje
   trots smärtan.
   För doktorn sa ju fotbollsspelare.

Bengt Cidden Andersson var rörmokare. Hur bra han var i det yrket har jag ingen uppfattning om, men han anses vara Sveriges bästa författare av fotbollslyrik. Det är ett bra betyg. Inte konstigt alls att hans dikter finns på Hammarby IF:s hemsida och på väggarna i Kalmar FF:s hemmaarena.
Läs i dikten Grenoli om då Cidden värvades till Milan, då han var åtta år gammal. Övergångssumman var en Loranga och ett stort Toy. Första matchen var det 100 000 åskådare …
Eller dikten Bakåtpassningen då diktarjaget gjorde matchens enda mål. Motståndarna vann, men han var lycklig ändå. Det var en snygg lobb.
Försök få tag på boken Hela bollen ska ligga still.
Läs! Känn igen dig! Känn empati och sympati! Njut av klurigheterna!
  
   LEIF LARSSON
   Också fotbollsspelare en gång i tiden
   

« Tillbaka
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


 



 

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER