ARNE BORG - simmare
                                                             Arne Borg            
                                                              ARNE BORG, legendarisk simmare

Världsrekordloppet i Bologna har förmodligen aldrig kunnat överträffas ifråga om rekord. Dels sattes flera världsrekord under loppet, dels måste förbättringen av världsrekordtiden vara i särklass störst. 
Mellantiderna på 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter utropades som världsrekord under loppet. Alla, särskilt hans motståndare, väntade att han skulle krokna, men inte! Han varvade alla sina konkurrenter och slog sitt eget världsrekord med nästan 1 minut! Detta världsrekord stod sig i 11 år till 1938 och ända till 1958 som svenskt rekord – i över 30 år!
Denne världsstjärna gjorde något som ingen annan världsmästare gjort – han uppvisningssimmade över Råneälven vid gamla färjeläget i Orrbyn och lär också ha gjort ”ubåtsperiskopet” med sin ena fot.
Hur ARNE BORG hamnade i Orrbyn är okänt, men i slutet av sin idrottsmannabana uppvisningssimmade han ofta.

Historien om det makalösa världsrekordet på 1500 meter måste förtydligas lite. ARNE BORG var stockholmare men han hade samma egenskaper som Sixten Jernberg och Zlatan Ibrahimovic: Humöret! och allra bäst gick det när de här personerna av någon anledning var arga! Det var ARNE BORG inför EM-finalen 1927 i Bologna.
Arne Borg hade lätt kvalificerat sig till finalsimningen. Dagen efter då finalen skulle simmas hade Arne börjat med att först simma slutsträckan på stafetten 200 meter och fört fram Sverige till finalen. Sedan hade han spelat en vattenpolomatch mot Frankrike eftersom han var landslagsman även i vattenpolo. En vårdslös fransman sparkade till så hårt att Arne förlorade fyra tänder! En mycket ilsken Arne Borg gjorde upp ett tidsschema för finalsimningen. Landslagsledningen trodde att han blivit tokig. Ännu argare blev Arne då han upptäckte att italienarna som hade den väntade segraren bland sina simmare, redan hade lagt den italienska flaggan vid segermasten. Motståndarna i finalen brydde sig inte om att Arne Borg startade i ett tempo som om det gällde 100 meter. Svenska ledare sprang längs bassängkanten och ropade att Arne måste ta det lugnare. Annars skulle ha dö på kuppen. Han passerade på världsrekordtid efter både 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter och rekordet på 1500 meter slog han med nästan en minut.
Arne Borg steg upp ur bassängen, bad om en cigarr och stod sedan och tittade på när konkurrenterna så småningom gick i mål.

Vinjett-teckningen som jag gjort är efter ett foto i boken ""Ögonblicken" av Rune Moberg. Vid tiden för fotot hade Arne Borg slutat som aktiv idrottsman, men nog förekom det att han rökte cigarr eller pipa i anslutning till tävlingar. Det rykte som omgav honom att han fimpade cigarren vid startpallen, drog iväg i ett topplopp och sedan tände cigarren efter målgång är en sanning med modifikation. Egentligen avsåg det den samtida långdistanslöparen Erik Backman, Tidaholm. Han kom ofta till start med tänd cigarr i mungipan, la cigarren vid starten och fortsatte röka efter målgång.
 
Sammanlagt satte ARNE BORG 32 världsrekord, erövrade 40 SM-guld (varav 4 i vattenpolo), detta då det bara fanns två simsätt som simmarna tävlade i: ryggsim och frisim, som då kallades crawl. Inga 50-meterslopp förekom, inte heller fjärilsim eller bröstsim och naturligtvis inte heller medley. Totalt vann Arne Borg 5 OS-medaljer och 8 EM-medaljer. VM i simning fanns inte då.

STOCKHOLMARE
Arne Borg föddes i Stockholm den 18 augusti 1901. Han hade en tvillingbror, Åke Borg, som också var simmare i landslagsklass och som även han vann olympiska medaljer och EM-medaljer. Specialsträckan tycks ha varit 800 meter. Åke Borg dog den 6 juni 1973, Arne dog den 6 november 1987 i Vallentuna, där han på slutet bodde i en bostadsrätt som hette Sörgården. En författarkollega till mig och även skolkamrat med min fru Solveig under realskoletiden heter Leif Rurling. Han bor i Vallentuna och då hans son var liten fick de plötsligt se Arne Borg komma promenerande. Leif gick fram och fick en autograf av den legendariske simmaren.

Medan vi nu är lite inne på Arne Borgs familj måste jag nämna att INGA BORG, en dotter till Arne Borg, blev konstnär och författare. Hon är mest känd för sina böcker om trollet PLUPP. Cirka 50 böcker har hon gett ut och även fått fina utmärkelser för dem.

Tvillingpojkarnas mamma var mycket intresserad av att lära sönerna att simma och att ha vattenvana. Jag tror att hon lät göra speciella simdynor (simkuddar) som pojkarna kunde använda då de inte var äldre än 9 månader gamla. Dessa "vattendjur" uppmärksammades av grannar och andra boende i närheten. Waldemarsudde låg inte långt från familjens badvik och pris Eugen kom ofta ner till stranden och tittade på de vattenlekande pojkarna. 

STORA HÄNDER, STORA FÖTTER
Arne Borg såg absolut inte ut som en simmare skulle se ut enligt den tidens ideal. Då liknade simmarna mer dagens sprinterlöpare, kraftigt byggda och muskulösa. Arne hade andra egenskaper som han själv trodde var mycket mer avgörande och passande: Han hade lätt och stark kropp med bra flytförmåga, så att han kunde ligga högt i vattnet. Han hade långa armar och rätt stora händer med god paddelförmåga och fötterna var av den storleken att någon karakteriserat dem så här: "Nästa skonummer skulle vara backskidor!" (Enligt en av Arne Borgs böcker.) Dessutom enligt läkarnas utlåtande förstklassiga lungor och
ett bra hjärta så att han kunde hålla farten uppe under lång tid, men viktigast av allt tyckte han var: TRON
PÅ MIG SJÄLV och förmågan att ta ut de allra sista krafterna ur kroppen. Så gjorde han vid OS i Amsterdam 1928. I 400-metersfinalen var han så trött att han svimmade några meter före målet. Han flöt i mål och blev bronsmedaljör "av bara farten".

17 år gammal var han redan SKK:s (Stockholms Kappsimnings Klubb) bäste simmare och började tillsammans med sin  bror att utmana de andra simmarna i andra klubbar. Som kaxig tonåringen med en mycket hög tro på sin egen förmåga råkade han ibland i konflikt med en del ledare och tidningsmän.
 
GAMÄNG

Vid ett tillfälle då Arne Borg bara var i början av sin simmarkarriär fick han lära sig ett nytt ord och blev samtidigt utskälld av den största tidningens främsta simexpert. Experten som för övrigt också var ledare i en annan stor simklubb i Stockholm ondgjorde sig över att Arne Borg nonchalerat en stor tävling där ett nytt
rekord förväntades. Han kom sent till tävlingen och med sämsta tänkbara förberedelser. Under tre timmar
hade Arne och hans kamrater spelat bandy och det var en mycket stelbent Arne Borg som ställde sig på
startpallen. Varken smidighet eller fart fanns i benen den dagen. Något rekord blev det inte och det menade
redaktören att Arne Borg lurat publiken på. På flera platser i artikeln stod det att Arne Borg var en gamäng
och på varje ställe noggrant förklarat också = slyngel, gatpojke, spjuver.
Ordet var tydligen inte vanligt då och är numera nästan helt bortglömt. Till saken hör att 17-åringen Arne Borg själv inte utlovat något rekord den gången.

Mer spjuveraktig och kanske mer ogenomtänkt och stor i orden var han flera gånger. Till internationella i Stockholm ställde Arne Borg upp på 1000 meter mot Ville Andersson som på 6 år inte besegrats och hade 5 svenska rekord. Arne Borg sa före loppet att han tänkte vinna och möttes av hånfulla leenden. Men Arne vann och Ville Andersson gav upp efter 200 meter eftersom han från första simtaget bara sett Arne Borgs stora fötter framför sig. Vid Nordiska mästerskapen i Köpenhamn samma år var norrmannen Johnsen storfavorit både på 500 meter och 1000 meter. Men experterna hade fel igen och Arnes självsäkra uttalanden blev verklighet. Norrmannen var långt efter på 500 meter och på 1000 meter klev den norske mästersimmaren Johnsen upp ur bassängen efter 400 meter. Inför kung Christians loge uttalade sig Arne Borg sedan sitt stora missnöje över arrangörerna, som inte i tre stora och mäktiga kungariken och en republik kunnat få fram en enda man som kunde följa honom åtminstone på halva vägen.

TURNÉER
ARNE BORG tävlade mot den tidens största namn, bl.a. Johnny Weismuller, USA (född i Ungern) och australiensaren Andrew Charlton. Johnny Weismuller spelade in flera filmer som Tarzan.
ARNE BORG reste gärna omkring och både tävlingssimmade och uppvisningssimmade. Att han plötsligt befann sig i ORRBYN vid Råneälven och där simmade fram och tillbaka över älven och gjorde en del konster är kanske inte så underligt. Han gjorde två världsturnéer, den ena till USA och den andra till Australien. Ena resan tog 8 månader. Arne Borg deltog i 77 tävlingar och vann 70 stycken. Han satte 9 världsrekord under resan. Då var båtresa det enda alternativet och det var inte lätt att hålla sig i form och undvika att gå upp i vikt. Överallt där fartyget gick in i hamn passade Arne Borg på att träna simning och uppvisningssimma. Jag tror att det bara var på Fidji som Arne inte vågade acceptera ens den fidjiske kungens önskan om uppvisningssimning i hamnen. Dels var vattnet mycket orent med mycket skräp som låg och flöt på ytan. Dels var det gott om hajar i hamnbassängen. Kungen lovade att placera ut båtar som skulle hindra hajarna att komma in i den inre delen av hamnen, men Arne vågade ändå inte svara ja på inbjudan. 

Får du tag på Arne Borgs böcker så läs dem: Hur jag simmade jorden runt (1924) och Med Arne Borg i fyra världsdelar (1945). 
                                                                                                      LEIF LARSSON

« Tillbaka
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER