ARNE BORG - simmare
                                                                         Arne Borg
                                                                            ARNE BORG, legendarisk simmare

Världsrekordloppet i Bologna har förmodligen aldrig kunnat överträffas ifråga om rekord. Dels sattes flera världsrekord under loppet, dels måste förbättringen av världsrekordtiden vara i särklass störst. 
Mellantiderna på 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter utropades som världsrekord under loppet. Alla, särskilt hans motståndare, väntade att han skulle krokna, men inte! Han varvade alla sina konkurrenter och slog sitt eget världsrekord med nästan 1 minut! Detta världsrekord stod sig i 11 år till 1938 och ända till 1958 som svenskt rekord – i över 30 år!
Denne världsstjärna gjorde något som ingen annan världsmästare gjort – han uppvisningssimmade över Råneälven vid gamla färjeläget i Orrbyn och lär också ha gjort ”ubåtsperiskopet” med sin ena fot.
Hur ARNE BORG hamnade i Orrbyn är okänt, men i slutet av sin idrottsmannabana uppvisningssimmade han ofta.

Historien om det makalösa världsrekordet på 1500 meter måste förtydligas lite. ARNE BORG var stockholmare men han hade samma egenskaper som Sixten Jernberg och Zlatan Ibrahimovic: Humöret! och allra bäst gick det när de här personerna av någon anledning var arga! Det var ARNE BORG inför EM-finalen 1927 i Bologna.
Arne Borg hade lätt kvalificerat sig till finalsimningen. Dagen efter då finalen skulle simmas hade Arne börjat med att först simma slutsträckan på stafetten 200 meter och fört fram Sverige till finalen. Sedan hade han spelat en vattenpolomatch mot Frankrike eftersom han var landslagsman även i vattenpolo. En vårdslös fransman sparkade till så hårt att Arne förlorade fyra tänder! En mycket ilsken Arne Borg gjorde upp ett tidsschema för finalsimningen. Landslagsledningen trodde att han blivit tokig. Ännu argare blev Arne då han upptäckte att italienarna som hade den väntade segraren bland sina simmare, redan hade lagt den italienska flaggan vid segermasten. Motståndarna i finalen brydde sig inte om att Arne Borg startade i ett tempo som om det gällde 100 meter. Svenska ledare sprang längs bassängkanten och ropade att Arne måste ta det lugnare. Annars skulle ha dö på kuppen. Han passerade på världsrekordtid efter både 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter och rekordet på 1500 meter slog han med nästan en minut.
Arne Borg steg upp ur bassängen, bad om en cigarr och stod sedan och tittade på när konkurrenterna så småningom gick i mål.

Vinjett-teckningen som jag gjort är efter ett foto i boken ""Ögonblicken" av Rune Moberg. Vid tiden för fotot hade Arne Borg slutat som aktiv idrottsman, men nog förekom det att han rökte cigarr eller pipa i anslutning till tävlingar. Det rykte som omgav honom att han fimpade cigarren vid startpallen, drog iväg i ett topplopp och sedan tände cigarren efter målgång är en sanning med modifikation. Egentligen avsåg det den samtida långdistanslöparen Erik Backman, Tidaholm. Han kom ofta till start med tänd cigarr i mungipan, la cigarren vid starten och fortsatte röka efter målgång.
 
Sammanlagt satte ARNE BORG 32 världsrekord, erövrade 40 SM-guld (varav 4 i vattenpolo), detta då det bara fanns två simsätt som simmarna tävlade i: ryggsim och frisim, som då kallades crawl. Inga 50-meterslopp förekom, inte heller fjärilsim eller bröstsim och naturligtvis inte heller medley. Totalt vann Arne Borg 5 OS-medaljer och 8 EM-medaljer. VM i simning fanns inte då.

STOCKHOLMARE
Arne Borg föddes i Stockholm den 18 augusti 1901. Han hade en tvillingbror, Åke Borg, som också var simmare i landslagsklass och som även han vann olympiska medaljer och EM-medaljer. Specialsträckan tycks ha varit 800 meter. Åke Borg dog den 6 juni 1973, Arne dog den 6 november 1987 i Vallentuna, där han på slutet bodde i en bostadsrätt som hette Sörgården. En författarkollega till mig och även skolkamrat med min fru Solveig under realskoletiden heter Leif Rurling. Han bor i Vallentuna och då hans son var liten fick de plötsligt se Arne Borg komma promenerande. Leif gick fram och fick en autograf av den legendariske simmaren.

Medan vi nu är lite inne på Arne Borgs familj måste jag nämna att INGA BORG, en dotter till Arne Borg, blev konstnär och författare. Hon är mest känd för sina böcker om trollet PLUPP. Cirka 50 böcker har hon gett ut och även fått fina utmärkelser för dem.

Tvillingpojkarnas mamma var mycket intresserad av att lära sönerna att simma och att ha vattenvana. Jag tror att hon lät göra speciella simdynor (simkuddar) som pojkarna kunde använda då de inte var äldre än 9 månader gamla. Dessa "vattendjur" uppmärksammades av grannar och andra boende i närheten. Waldemarsudde låg inte långt från familjens badvik och pris Eugen kom ofta ner till stranden och tittade på de vattenlekande pojkarna. 

STORA HÄNDER, STORA FÖTTER
Arne Borg såg absolut inte ut som en simmare skulle se ut enligt den tidens ideal. Då liknade simmarna mer dagens sprinterlöpare, kraftigt byggda och muskulösa. Arne hade andra egenskaper som han själv trodde var mycket mer avgörande och passande: Han hade lätt och stark kropp med bra flytförmåga, så att han kunde ligga högt i vattnet. Han hade långa armar och rätt stora händer med god paddelförmåga och fötterna var av den storleken att någon karakteriserat dem så här: "Nästa skonummer skulle vara backskidor!" (Enligt en av Arne Borgs böcker.) Dessutom enligt läkarnas utlåtande förstklassiga lungor och
ett bra hjärta så att han kunde hålla farten uppe under lång tid, men viktigast av allt tyckte han var: TRON
PÅ MIG SJÄLV och förmågan att ta ut de allra sista krafterna ur kroppen. Så gjorde han vid OS i Amsterdam 1928. I 400-metersfinalen var han så trött att han svimmade några meter före målet. Han flöt i mål och blev bronsmedaljör "av bara farten".

17 år gammal var han redan SKK:s (Stockholms Kappsimnings Klubb) bäste simmare och började tillsammans med sin  bror att utmana de andra simmarna i andra klubbar. Som kaxig tonåringen med en mycket hög tro på sin egen förmåga råkade han ibland i konflikt med en del ledare och tidningsmän.
 
GAMÄNG

Vid ett tillfälle då Arne Borg bara var i början av sin simmarkarriär fick han lära sig ett nytt ord och blev samtidigt utskälld av den största tidningens främsta simexpert. Experten som för övrigt också var ledare i en annan stor simklubb i Stockholm ondgjorde sig över att Arne Borg nonchalerat en stor tävling där ett nytt
rekord förväntades. Han kom sent till tävlingen och med sämsta tänkbara förberedelser. Under tre timmar
hade Arne och hans kamrater spelat bandy och det var en mycket stelbent Arne Borg som ställde sig på
startpallen. Varken smidighet eller fart fanns i benen den dagen. Något rekord blev det inte och det menade
redaktören att Arne Borg lurat publiken på. På flera platser i artikeln stod det att Arne Borg var en gamäng
och på varje ställe noggrant förklarat också = slyngel, gatpojke, spjuver.
Ordet var tydligen inte vanligt då och är numera nästan helt bortglömt. Till saken hör att 17-åringen Arne Borg själv inte utlovat något rekord den gången.

Mer spjuveraktig och kanske mer ogenomtänkt och stor i orden var han flera gånger. Till internationella i Stockholm ställde Arne Borg upp på 1000 meter mot Ville Andersson som på 6 år inte besegrats och hade 5 svenska rekord. Arne Borg sa före loppet att han tänkte vinna och möttes av hånfulla leenden. Men Arne vann och Ville Andersson gav upp efter 200 meter eftersom han från första simtaget bara sett Arne Borgs stora fötter framför sig. Vid Nordiska mästerskapen i Köpenhamn samma år var norrmannen Johnsen storfavorit både på 500 meter och 1000 meter. Men experterna hade fel igen och Arnes självsäkra uttalanden blev verklighet. Norrmannen var långt efter på 500 meter och på 1000 meter klev den norske mästersimmaren Johnsen upp ur bassängen efter 400 meter. Inför kung Christians loge uttalade sig Arne Borg sedan sitt stora missnöje över arrangörerna, som inte i tre stora och mäktiga kungariken och en republik kunnat få fram en enda man som kunde följa honom åtminstone på halva vägen.

TURNÉER
ARNE BORG tävlade mot den tidens största namn, bl.a. Johnny Weismuller, USA (född i Ungern) och australiensaren Andrew Charlton. Johnny Weismuller spelade in flera filmer som Tarzan.
ARNE BORG reste gärna omkring och både tävlingssimmade och uppvisningssimmade. Att han plötsligt befann sig i ORRBYN vid Råneälven och där simmade fram och tillbaka över älven och gjorde en del konster är kanske inte så underligt. Han gjorde två världsturnéer, den ena till USA och den andra till Australien. Ena resan tog 8 månader. Arne Borg deltog i 77 tävlingar och vann 70 stycken. Han satte 9 världsrekord under resan. Då var båtresa det enda alternativet och det var inte lätt att hålla sig i form och undvika att gå upp i vikt. Överallt där fartyget gick in i hamn passade Arne Borg på att träna simning och uppvisningssimma. Jag tror att det bara var på Fidji som Arne inte vågade acceptera ens den fidjiske kungens önskan om uppvisningssimning i hamnen. Dels var vattnet mycket orent med mycket skräp som låg och flöt på ytan. Dels var det gott om hajar i hamnbassängen. Kungen lovade att placera ut båtar som skulle hindra hajarna att komma in i den inre delen av hamnen, men Arne vågade ändå inte svara ja på inbjudan. 

Får du tag på Arne Borgs böcker så läs dem: Hur jag simmade jorden runt (1924) och Med Arne Borg i fyra världsdelar (1945). 
                                                                                                      LEIF LARSSON

« Tillbaka
AKTUELLT

TAVLA bnr 79

2019-02-14

Tavlans namn: ÖDE LAND. Från ökenområdet norr om Vattnajökull på Island. Storleken, bredd ca 55 cm, höjd ca 46 cm. Olja

TAVLA nr 78

2019-02-13

Tavlans namn: PÅ VÄG. Storlek ca 55 cm bred, ca 46 cm hög. Olja

TAVLA nr 77

2019-02-12

Målningens namn är VÄGEN VÄSTERUT. Motivet från Kirjaluokta. Storleken på målningen: Bredd ca 61 cm, höjd ca 50 cm.

TAVLA nr 76

2019-02-04

Namn: MYRBÄCK. Storlek: 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

TAVLA nr 75

2019-02-03

Tavlans namn: BJÖRKARNA PÅ MJÖLKUDDSBERGET. Storlek 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 74

2019-01-20

Tavlans namn "HEMLIGT HUS". Storleken: bredd 69 cm, höjd 50 cm. Olja

TAVLA nr 73

2018-12-19

Tavlan har fått namnet "FROSTENS STIG". Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 72

2018-11-26

VÅREN PÅ VÄG  kallar jag den här målningen. Motivet hämtat nära Anderstjärnsvägen i Kalix. Målningens storlek är 50 cm (bredd), 61 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 71

2018-11-15

Denna höstbild kallar jag FALLFÄRDIG. Platsen ungefär mitt emot vägskälet till Björsbyn. Tavlans storlek är ca 55c bred, 46 cm hög. Olja.

TAVLA nr 70

2018-11-14

Den här målningen kallar jag STRANDKALLEN eller LANDKALLEN. Platsen är nära SLUSSEN i Kalix-Nyborg. Skissen gjordes ute på plats. Storleken är ca 46 x 38 cm. Olja

TAVLA nr 69

2018-11-09

Detta fjällmotiv kallar jag ÖRNFJÄLL eftersom man kan ana en örn ("örnens huvud med näbben syns i kanten på den branta ravinen"). Storlek ca 54 cm bred, 654 cm hög. Olja

TAVLA nr 67

2018-11-09

Tavlan kallar jag KALL MORGON 1. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög. Olja

TAVLA nr 68

2018-11-09

Målningen kallar jag KALIX ÄLV, BONDERSBYN. Storleken är ca 70cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 65

2018-10-26

Tavlans namn: Ditåt. Tre kor. Storlek: ca 65 cm bred, ca 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 64

2018-10-24

Tavlans namn: Från Hindersön. Storleken: ca 61 cm bred, ca 50 cm hög. Olja

TAVLA NR 62

2018-10-14

Tavlans namn: MYRLAND. Storlek ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

Tavla nr 63

2018-10-14

Tavlan kallar jag Vid E10. På väg mot Björkliden. Olja.
Storlek: ca 61 cm bred, 50 cm hög.

TAVLA nr 61

2018-10-11

Första höstisen. Olja. Storlek ca 61 bred, 50 hög.

TAVLA nr 60

2018-09-26

KALIX ÄLV rinner upp någonstans i trakten av Kebnekaise. På väg till och från Kiruna passerar man älven cirka 1,5 mil söder om Svappavaara. Tavlan kallar jag KALIX ÄLV, LAPPEASUANTO. Storleken är ung. 65 cm bred, 55 cm hög. Olja

TAVLA nr 59

2018-09-10

Tavlan har jag kallat Sommarfönster. Storlek: bredd ca 51cm,höjd ca 61 cm.
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

 

TAVLA nr 58

2018-08-25

Målningen heter KVARNTRÄSKBÄCKENS SISTA BÅT. Storleken är 70X70. Olja

TAVLA nr 57

2018-08-17

Den här tavlan kallar jag DÄR INGEN BOR. Olja. Storleken är ungefär 65 cm x 54 cm.

TAVLA nr 56

2018-07-12

Tavlan kallar jag TRÄDET VID ÄLVEN. Storleken är ca 60x51cm, olja.
EVA NILSSON, Hallen, Östersund

TAVLA nr 55

2018-05-27

Tavlan kallar jag GLÄNTAN. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 54

2018-04-05

Den här målningen kallar jag SÖRFORSEN (precis ovanför Sörbron). Storleken är ungefär 73 cm (bred) och 60 cm (hög). Olja. raan.nu. April 2018.

TAVLA nr 53

2018-03-20

Tavlans namn: FORS (Saarikoski). Storlek: 54 cm bred, 65 cm hög. Olja

TAVLA nr 52

2018-03-06

Kor är nyfikna och brukar komma så fort jag närmar mig ett kostängsel. Den här målningen kallar jag "NU GÅR JAG HEM". Storleken är cirka 61 cm (bredd och 50 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 51

2018-02-25

Höst. Tavlan heter HÖSTBÄCK. Storleken är ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja

TAVLA nr 49

2018-02-19

Vårvinterbild. Målningen kallar jag VÄGEN INÅT SKOGEN. Olja. Storleken är ungefär 61 cm bred, 50 cm hög.
Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 50

2018-02-19

Tavlan heter FROST. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

STINA NORDAHL, Torsång

TAVLA nr 46

2018-01-21

"Gamla hästkrafter" heter denna målning. Storlek: Cirka 65 bred, 54 hög. Olja

TAVLA nr 45

2018-01-14

Målningen kallar jag BAKI BODA. Den är nummer 1 för 2018, olja. Storleken är ca 60,5 cm bred och 50 cm hög

TAVLA nr 44

2017-12-21

Tavlan kallar jag SNÖTÄCKE. Storleken är ungefär 61 x 50 cm, olja

JERKER ABRAHAMSSON, SANDRA HEDLUND, Luleå
December 2017

TAVLA nr 43

2017-12-15

Tavlan kallar jag SNÖLADOR. Storleken är ca 65 cm bred, 56 cm hög. Olja. Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 42

2017-12-03

Tavlan kallar jag BERGEBO. Storleken är ca 55x46, olja

ERIK NORDAHL, Torsång (december 2017)

TAVLA nr 41

2017-11-17

Målningen kallar jag ANN-BRITTS MYR. Färgerna lite bleka i elljus och blixt. Storleken är cirka 55 cm bred, 46 cm hög. Olja.

PER NORDAHL, Torsång
December 2017

TAVLA nr 40

2017-11-13

BLÅMÖRKER, ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 39

2017-10-28

Tavlan heter VÄNTAN. Storleken är 65 cm bred, 55 cm hög (cirka). Olja 

TAVLA nr 38

2017-10-21

 Den här tavlan har jag kallat HÖST. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög, olja
Erik Nordberg, Luleå

 

TAVLA nr 37

2017-10-13

Den här målningen kallar jag KONTROLL 12. Storleken är ca 60 cm bred, 42 cm hög. Olja.

Ylva Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 36

2017-10-06

Denna målning kallar jag ÄNG. Storleken är 65 bred, 54 hög, olja. Som vanligt återges färgerna inte exakt i elbelysning.

Jerker A + Sandra H okt 2017

TAVLA nr 35

2017-10-02

Den här målningen kallar jag HAGEN. Storleken är 55cm bred, ca 46 hög, olja

Jerker Abrahamsson och Sandra Hedlund, Luleå, november 2017

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

TAVLA nr 33

2017-09-22

Oljemålning MARTIN

Martin Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 34

2017-09-22

Lulefjärden, olja, storlek: bred ca 60,5 cm, höjd ca 49 cm

TAVLA nr 32

2017-09-04

Den här tavlan heter FRUKT. Storlek: ca 41 cm bred, ca 33,5 cm hög. Olja. Färgerna svåra att få exakta.

TAVLA nr 31

2017-09-01

Kaffepetter i Drängstugan, olja, bredd 48 cm, höjd 44 cm

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

YLVA och MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

INGRID SJÖSTEDT, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

YLVA OCH MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

 

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.

OK VARGEN, Kalix
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt.
OK VARGEN, Kalix

 Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER