
ARNE BORG, legendarisk simmare
Världsrekordloppet i Bologna har förmodligen aldrig kunnat överträffas ifråga om rekord. Dels sattes flera världsrekord under loppet, dels måste förbättringen av världsrekordtiden vara i särklass störst.
Mellantiderna på 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter utropades som världsrekord under loppet. Alla, särskilt hans motståndare, väntade att han skulle krokna, men inte! Han varvade alla sina konkurrenter och slog sitt eget världsrekord med nästan 1 minut! Detta världsrekord stod sig i 11 år till 1938 och ända till 1958 som svenskt rekord – i över 30 år!
Denne världsstjärna gjorde något som ingen annan världsmästare gjort – han uppvisningssimmade över Råneälven vid gamla färjeläget i Orrbyn och lär också ha gjort ”ubåtsperiskopet” med sin ena fot.
Hur ARNE BORG hamnade i Orrbyn är okänt, men i slutet av sin idrottsmannabana uppvisningssimmade han ofta.
Historien om det makalösa världsrekordet på 1500 meter måste förtydligas lite. ARNE BORG var stockholmare men han hade samma egenskaper som Sixten Jernberg och Zlatan Ibrahimovic: Humöret! och allra bäst gick det när de här personerna av någon anledning var arga! Det var ARNE BORG inför EM-finalen 1927 i Bologna.
Arne Borg hade lätt kvalificerat sig till finalsimningen. Dagen efter då finalen skulle simmas hade Arne börjat med att först simma slutsträckan på stafetten 200 meter och fört fram Sverige till finalen. Sedan hade han spelat en vattenpolomatch mot Frankrike eftersom han var landslagsman även i vattenpolo. En vårdslös fransman sparkade till så hårt att Arne förlorade fyra tänder! En mycket ilsken Arne Borg gjorde upp ett tidsschema för finalsimningen. Landslagsledningen trodde att han blivit tokig. Ännu argare blev Arne då han upptäckte att italienarna som hade den väntade segraren bland sina simmare, redan hade lagt den italienska flaggan vid segermasten. Motståndarna i finalen brydde sig inte om att Arne Borg startade i ett tempo som om det gällde 100 meter. Svenska ledare sprang längs bassängkanten och ropade att Arne måste ta det lugnare. Annars skulle ha dö på kuppen. Han passerade på världsrekordtid efter både 400 meter, 500 meter, 800 meter och 1000 meter och rekordet på 1500 meter slog han med nästan en minut.
Arne Borg steg upp ur bassängen, bad om en cigarr och stod sedan och tittade på när konkurrenterna så småningom gick i mål.
Vinjett-teckningen som jag gjort är efter ett foto i boken ""Ögonblicken" av Rune Moberg. Vid tiden för fotot hade Arne Borg slutat som aktiv idrottsman, men nog förekom det att han rökte cigarr eller pipa i anslutning till tävlingar. Det rykte som omgav honom att han fimpade cigarren vid startpallen, drog iväg i ett topplopp och sedan tände cigarren efter målgång är en sanning med modifikation. Egentligen avsåg det den samtida långdistanslöparen Erik Backman, Tidaholm. Han kom ofta till start med tänd cigarr i mungipan, la cigarren vid starten och fortsatte röka efter målgång.
Sammanlagt satte ARNE BORG 32 världsrekord, erövrade 40 SM-guld (varav 4 i vattenpolo), detta då det bara fanns två simsätt som simmarna tävlade i: ryggsim och frisim, som då kallades crawl. Inga 50-meterslopp förekom, inte heller fjärilsim eller bröstsim och naturligtvis inte heller medley. Totalt vann Arne Borg 5 OS-medaljer och 8 EM-medaljer. VM i simning fanns inte då.
STOCKHOLMARE
Arne Borg föddes i Stockholm den 18 augusti 1901. Han hade en tvillingbror, Åke Borg, som också var simmare i landslagsklass och som även han vann olympiska medaljer och EM-medaljer. Specialsträckan tycks ha varit 800 meter. Åke Borg dog den 6 juni 1973, Arne dog den 6 november 1987 i Vallentuna, där han på slutet bodde i en bostadsrätt som hette Sörgården. En författarkollega till mig och även skolkamrat med min fru Solveig under realskoletiden heter Leif Rurling. Han bor i Vallentuna och då hans son var liten fick de plötsligt se Arne Borg komma promenerande. Leif gick fram och fick en autograf av den legendariske simmaren.
Medan vi nu är lite inne på Arne Borgs familj måste jag nämna att INGA BORG, en dotter till Arne Borg, blev konstnär och författare. Hon är mest känd för sina böcker om trollet PLUPP. Cirka 50 böcker har hon gett ut och även fått fina utmärkelser för dem.
Tvillingpojkarnas mamma var mycket intresserad av att lära sönerna att simma och att ha vattenvana. Jag tror att hon lät göra speciella simdynor (simkuddar) som pojkarna kunde använda då de inte var äldre än 9 månader gamla. Dessa "vattendjur" uppmärksammades av grannar och andra boende i närheten. Waldemarsudde låg inte långt från familjens badvik och pris Eugen kom ofta ner till stranden och tittade på de vattenlekande pojkarna.
STORA HÄNDER, STORA FÖTTER
Arne Borg såg absolut inte ut som en simmare skulle se ut enligt den tidens ideal. Då liknade simmarna mer dagens sprinterlöpare, kraftigt byggda och muskulösa. Arne hade andra egenskaper som han själv trodde var mycket mer avgörande och passande: Han hade lätt och stark kropp med bra flytförmåga, så att han kunde ligga högt i vattnet. Han hade långa armar och rätt stora händer med god paddelförmåga och fötterna var av den storleken att någon karakteriserat dem så här: "Nästa skonummer skulle vara backskidor!" (Enligt en av Arne Borgs böcker.) Dessutom enligt läkarnas utlåtande förstklassiga lungor och
ett bra hjärta så att han kunde hålla farten uppe under lång tid, men viktigast av allt tyckte han var: TRON
PÅ MIG SJÄLV och förmågan att ta ut de allra sista krafterna ur kroppen. Så gjorde han vid OS i Amsterdam 1928. I 400-metersfinalen var han så trött att han svimmade några meter före målet. Han flöt i mål och blev bronsmedaljör "av bara farten".
17 år gammal var han redan SKK:s (Stockholms Kappsimnings Klubb) bäste simmare och började tillsammans med sin bror att utmana de andra simmarna i andra klubbar. Som kaxig tonåringen med en mycket hög tro på sin egen förmåga råkade han ibland i konflikt med en del ledare och tidningsmän.
GAMÄNG
Vid ett tillfälle då Arne Borg bara var i början av sin simmarkarriär fick han lära sig ett nytt ord och blev samtidigt utskälld av den största tidningens främsta simexpert. Experten som för övrigt också var ledare i en annan stor simklubb i Stockholm ondgjorde sig över att Arne Borg nonchalerat en stor tävling där ett nytt
rekord förväntades. Han kom sent till tävlingen och med sämsta tänkbara förberedelser. Under tre timmar
hade Arne och hans kamrater spelat bandy och det var en mycket stelbent Arne Borg som ställde sig på
startpallen. Varken smidighet eller fart fanns i benen den dagen. Något rekord blev det inte och det menade
redaktören att Arne Borg lurat publiken på. På flera platser i artikeln stod det att Arne Borg var en gamäng
och på varje ställe noggrant förklarat också = slyngel, gatpojke, spjuver.
Ordet var tydligen inte vanligt då och är numera nästan helt bortglömt. Till saken hör att 17-åringen Arne Borg själv inte utlovat något rekord den gången.
Mer spjuveraktig och kanske mer ogenomtänkt och stor i orden var han flera gånger. Till internationella i Stockholm ställde Arne Borg upp på 1000 meter mot Ville Andersson som på 6 år inte besegrats och hade 5 svenska rekord. Arne Borg sa före loppet att han tänkte vinna och möttes av hånfulla leenden. Men Arne vann och Ville Andersson gav upp efter 200 meter eftersom han från första simtaget bara sett Arne Borgs stora fötter framför sig. Vid Nordiska mästerskapen i Köpenhamn samma år var norrmannen Johnsen storfavorit både på 500 meter och 1000 meter. Men experterna hade fel igen och Arnes självsäkra uttalanden blev verklighet. Norrmannen var långt efter på 500 meter och på 1000 meter klev den norske mästersimmaren Johnsen upp ur bassängen efter 400 meter. Inför kung Christians loge uttalade sig Arne Borg sedan sitt stora missnöje över arrangörerna, som inte i tre stora och mäktiga kungariken och en republik kunnat få fram en enda man som kunde följa honom åtminstone på halva vägen.
TURNÉER
ARNE BORG tävlade mot den tidens största namn, bl.a. Johnny Weismuller, USA (född i Ungern) och australiensaren Andrew Charlton. Johnny Weismuller spelade in flera filmer som Tarzan.
ARNE BORG reste gärna omkring och både tävlingssimmade och uppvisningssimmade. Att han plötsligt befann sig i ORRBYN vid Råneälven och där simmade fram och tillbaka över älven och gjorde en del konster är kanske inte så underligt. Han gjorde två världsturnéer, den ena till USA och den andra till Australien. Ena resan tog 8 månader. Arne Borg deltog i 77 tävlingar och vann 70 stycken. Han satte 9 världsrekord under resan. Då var båtresa det enda alternativet och det var inte lätt att hålla sig i form och undvika att gå upp i vikt. Överallt där fartyget gick in i hamn passade Arne Borg på att träna simning och uppvisningssimma. Jag tror att det bara var på Fidji som Arne inte vågade acceptera ens den fidjiske kungens önskan om uppvisningssimning i hamnen. Dels var vattnet mycket orent med mycket skräp som låg och flöt på ytan. Dels var det gott om hajar i hamnbassängen. Kungen lovade att placera ut båtar som skulle hindra hajarna att komma in i den inre delen av hamnen, men Arne vågade ändå inte svara ja på inbjudan.
Får du tag på Arne Borgs böcker så läs dem: Hur jag simmade jorden runt (1924) och Med Arne Borg i fyra världsdelar (1945).
LEIF LARSSON
« Tillbaka
TAVLA bnr 79
2019-02-14Tavlans namn: ÖDE LAND. Från ökenområdet norr om Vattnajökull på Island. Storleken, bredd ca 55 cm, höjd ca 46 cm. Olja
TAVLA nr 78
2019-02-13Tavlans namn: PÅ VÄG. Storlek ca 55 cm bred, ca 46 cm hög. Olja
TAVLA nr 77
2019-02-12Målningens namn är VÄGEN VÄSTERUT. Motivet från Kirjaluokta. Storleken på målningen: Bredd ca 61 cm, höjd ca 50 cm.
TAVLA nr 76
2019-02-04Namn: MYRBÄCK. Storlek: 61 cm bred, 50 cm hög. Olja
TAVLA nr 75
2019-02-03Tavlans namn: BJÖRKARNA PÅ MJÖLKUDDSBERGET. Storlek 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.
TAVLA nr 74
2019-01-20Tavlans namn "HEMLIGT HUS". Storleken: bredd 69 cm, höjd 50 cm. Olja
TAVLA nr 73
2018-12-19Tavlan har fått namnet "FROSTENS STIG". Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.
TAVLA nr 72
2018-11-26VÅREN PÅ VÄG kallar jag den här målningen. Motivet hämtat nära Anderstjärnsvägen i Kalix. Målningens storlek är 50 cm (bredd), 61 cm (höjd). Olja
TAVLA nr 71
2018-11-15Denna höstbild kallar jag FALLFÄRDIG. Platsen ungefär mitt emot vägskälet till Björsbyn. Tavlans storlek är ca 55c bred, 46 cm hög. Olja.
TAVLA nr 70
2018-11-14Den här målningen kallar jag STRANDKALLEN eller LANDKALLEN. Platsen är nära SLUSSEN i Kalix-Nyborg. Skissen gjordes ute på plats. Storleken är ca 46 x 38 cm. Olja
TAVLA nr 69
2018-11-09Detta fjällmotiv kallar jag ÖRNFJÄLL eftersom man kan ana en örn ("örnens huvud med näbben syns i kanten på den branta ravinen"). Storlek ca 54 cm bred, 654 cm hög. Olja
TAVLA nr 67
2018-11-09Tavlan kallar jag KALL MORGON 1. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög. Olja
TAVLA nr 68
2018-11-09Målningen kallar jag KALIX ÄLV, BONDERSBYN. Storleken är ca 70cm bred, 50 cm hög. Olja.
TAVLA nr 65
2018-10-26Tavlans namn: Ditåt. Tre kor. Storlek: ca 65 cm bred, ca 54 cm hög. Olja.
TAVLA nr 64
2018-10-24Tavlans namn: Från Hindersön. Storleken: ca 61 cm bred, ca 50 cm hög. Olja
TAVLA NR 62
2018-10-14Tavlans namn: MYRLAND. Storlek ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.
Tavla nr 63
2018-10-14Tavlan kallar jag Vid E10. På väg mot Björkliden. Olja.
Storlek: ca 61 cm bred, 50 cm hög.
TAVLA nr 61
2018-10-11Första höstisen. Olja. Storlek ca 61 bred, 50 hög.
TAVLA nr 60
2018-09-26KALIX ÄLV rinner upp någonstans i trakten av Kebnekaise. På väg till och från Kiruna passerar man älven cirka 1,5 mil söder om Svappavaara. Tavlan kallar jag KALIX ÄLV, LAPPEASUANTO. Storleken är ung. 65 cm bred, 55 cm hög. Olja
TAVLA nr 59
2018-09-10Tavlan har jag kallat Sommarfönster. Storlek: bredd ca 51cm,höjd ca 61 cm.
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå
TAVLA nr 58
2018-08-25Målningen heter KVARNTRÄSKBÄCKENS SISTA BÅT. Storleken är 70X70. Olja
TAVLA nr 57
2018-08-17Den här tavlan kallar jag DÄR INGEN BOR. Olja. Storleken är ungefär 65 cm x 54 cm.
TAVLA nr 56
2018-07-12Tavlan kallar jag TRÄDET VID ÄLVEN. Storleken är ca 60x51cm, olja.
EVA NILSSON, Hallen, Östersund
TAVLA nr 55
2018-05-27Tavlan kallar jag GLÄNTAN. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.
TAVLA nr 54
2018-04-05Den här målningen kallar jag SÖRFORSEN (precis ovanför Sörbron). Storleken är ungefär 73 cm (bred) och 60 cm (hög). Olja. raan.nu. April 2018.
TAVLA nr 53
2018-03-20Tavlans namn: FORS (Saarikoski). Storlek: 54 cm bred, 65 cm hög. Olja
TAVLA nr 52
2018-03-06Kor är nyfikna och brukar komma så fort jag närmar mig ett kostängsel. Den här målningen kallar jag "NU GÅR JAG HEM". Storleken är cirka 61 cm (bredd och 50 cm (höjd). Olja
TAVLA nr 51
2018-02-25Höst. Tavlan heter HÖSTBÄCK. Storleken är ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja
TAVLA nr 49
2018-02-19Vårvinterbild. Målningen kallar jag VÄGEN INÅT SKOGEN. Olja. Storleken är ungefär 61 cm bred, 50 cm hög.
Konstföreningen FENIX mars 2018
TAVLA nr 50
2018-02-19Tavlan heter FROST. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög. Olja
STINA NORDAHL, Torsång
TAVLA nr 46
2018-01-21"Gamla hästkrafter" heter denna målning. Storlek: Cirka 65 bred, 54 hög. Olja
TAVLA nr 45
2018-01-14Målningen kallar jag BAKI BODA. Den är nummer 1 för 2018, olja. Storleken är ca 60,5 cm bred och 50 cm hög
TAVLA nr 44
2017-12-21Tavlan kallar jag SNÖTÄCKE. Storleken är ungefär 61 x 50 cm, olja
JERKER ABRAHAMSSON, SANDRA HEDLUND, Luleå
December 2017
TAVLA nr 43
2017-12-15Tavlan kallar jag SNÖLADOR. Storleken är ca 65 cm bred, 56 cm hög. Olja. Konstföreningen FENIX mars 2018
TAVLA nr 42
2017-12-03Tavlan kallar jag BERGEBO. Storleken är ca 55x46, olja
ERIK NORDAHL, Torsång (december 2017)
TAVLA nr 41
2017-11-17Målningen kallar jag ANN-BRITTS MYR. Färgerna lite bleka i elljus och blixt. Storleken är cirka 55 cm bred, 46 cm hög. Olja.
PER NORDAHL, Torsång
December 2017
TAVLA nr 40
2017-11-13BLÅMÖRKER, ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja
MIKAEL RUDHOLM, Stockholm
TAVLA nr 39
2017-10-28Tavlan heter VÄNTAN. Storleken är 65 cm bred, 55 cm hög (cirka). Olja
TAVLA nr 38
2017-10-21 Den här tavlan har jag kallat HÖST. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög, olja
Erik Nordberg, Luleå
TAVLA nr 37
2017-10-13Den här målningen kallar jag KONTROLL 12. Storleken är ca 60 cm bred, 42 cm hög. Olja.
Ylva Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017
TAVLA nr 36
2017-10-06Denna målning kallar jag ÄNG. Storleken är 65 bred, 54 hög, olja. Som vanligt återges färgerna inte exakt i elbelysning.
Jerker A + Sandra H okt 2017
TAVLA nr 35
2017-10-02Den här målningen kallar jag HAGEN. Storleken är 55cm bred, ca 46 hög, olja
Jerker Abrahamsson och Sandra Hedlund, Luleå, november 2017
MÅNADENS DIKT
2017-10-01MOTVINDSGATAN
I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo
MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo
Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.
TAVLA nr 33
2017-09-22Oljemålning MARTIN
Martin Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017
TAVLA nr 34
2017-09-22Lulefjärden, olja, storlek: bred ca 60,5 cm, höjd ca 49 cm
TAVLA nr 32
2017-09-04Den här tavlan heter FRUKT. Storlek: ca 41 cm bred, ca 33,5 cm hög. Olja. Färgerna svåra att få exakta.
TAVLA nr 31
2017-09-01Kaffepetter i Drängstugan, olja, bredd 48 cm, höjd 44 cm
MÅNADENS DIKT
2017-09-01KRÅKSÅNGEN
Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.
Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.
TAVLA nr 30
2017-08-11Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet
TAVLA nr 29
2017-08-05Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV
YLVA och MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm
TAVLA nr 28
2017-07-22STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå
TAVLA nr 27
2017-07-14kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja
TAVLA nr 26
2017-06-26Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x 60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård
INGRID SJÖSTEDT, STAFFANSTORP
TAVLA nr 25
2017-06-21Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög
MIKAEL RUDHOLM, Stockholm
TAVLA nr 24
2017-05-18Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.
YLVA OCH MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm
TAVLA nr 23
2017-04-28BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.
OK VARGEN, Kalix
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.
TAVLA nr 22
2017-04-15har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv.
TAVLA nr 21
2017-04-10Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.
Jerker och Sandra 30.4.17
TAVLA 20
2017-04-08kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv
Anna-Märta Henriksson, Storön
TAVLA nr 19
2017-04-04har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.
STINA NORDAHL 30.4.17.
TAVLA nr 18
2017-03-28blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet
TAVLA nr 17
2017-03-13kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt.
OK VARGEN, Kalix
Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.