HELLSING, Lennart

Lennart Hellsing
LENNART HELLSING hör till de allra bästa svenska barnboksförfattarna. Han är tillsammans med Astrid Lindgren en av giganterna. Båda debuterade 1945 och båda blev refuserade av Bonniers förlag. Ändå hade Bonniers tidigare på året gett ut Lennart Hellsings debutbok, "Akvarium". De ansåg att hans första barnbok "Katten blåser i silverhorn"var för osjälvständig. Lennart Hellsing hade då ännu inte blivit den mästare på rim och ordlekar som han sedan visade upp i bok efter bok.
 
Alla som har eller har haft småbarn hemma känner till Lennart Hellsing. När du ser det här ler du säkert igenkännande

 Krakel Spektakel
 Kusin Vitamin
 hängde och svängde
 i en gardin:
 För hej och hå
 i gardinen den blå!
 Krakel Spektakel
 vad tänker du på?

Och nog känner vi väl igen Herr Gurka som kunde dansa både vals och mazurka. För egen del läste jag gärna Sjörövarboken för mina barn och jag hade nog lika stor glädje av boken som de. Vilka fantastiska rim om varenda sjörövare – och de var många!

LENNART HELLSING är född 1919 i Västanfors, Fagersta, i Västmanland. Under mer än 50 år har han varit gift med skådespelerskan Yvonne Lombard, hon som i biografannonserna kunde säga MMMMM… Marabou mjölkchoklad, så att försäljningen flerdubblades i alla bio-graffoajéer och i de närmaste kioskerna. 5 barn har de också.
Lennarts farmor sa aldrig att ”Det var bättre förr”. Hon sa att ”Förr söp ungdomarna bara och låg i dikena, nu spelar de åtminstone bandy”. Västanfors var länge en stor bandymetropol.

Hellsing betyder förstås en person som kommer från Hälsingland. Den delen av Lennart Hellsings släkt var mest smeder och ursprunget ligger långt tillbaka i tiden. Annars sticker släkttrådarna iväg åt alla möjliga håll: Afrika, Sydamerika, Ryssland och England. Mamman var engelska från Liverpool, mormodern var mulatt från Guyana i Sydamerika, i Sankt Petersburg hade farfadern bott.
Lennart Hellsing skulle bli ingenjör. Det var släktens och familjens bestämda önskan och den utbildningen påbörjade han också. Han var tekniskt kunnig och intresserad och gjorde bl.a. en tändsticksstor radio, en kristallmottagare som man faktiskt hörde bra i med hörlurar och som man kunde gå omkring med – om man bara hade en tillräckligt lång antenn.

1939 då Lennart Hellsing beslutat att gå till sjöss och redan fått sin sjömansbok bröt andra
världskriget ut och 20-åringen kallades in till militärtjänst. Där blev han i ytterligare 5 år med beredskapstjänstgöring. Sin militära utbildning fick han som stormpionjär. Det passade hans tekniska kunnande väl, men han blev mycket betänksam då han i Norrland skulle använda sina kunskaper. De som planerat hade glömt bort att det mesta inte fungerade när det var två meter snö.
Under beredskapstiden var Lennart Hellsing placerad vid norska gränsen. Senare i Umeå. Det var vinter och Lennart tyckte synd om skåningarna som också var där. De hade ingen vana med snö. Alla måndagar hade truppen skidåkning 3 mil och bara för att härdas drog de på pulkor fullastade med järnspett. De slapp skidåkningen om det var kallare än minus 27 grader.

Av misstag kommenderades Lennart Hellsing att hämta en häst till en officer. Av någon anledning hade ledningen fått för sig att Lennart Hellsing hade vana från djurskötsel. Det hade han inte och det tog en evig tid att lista ut hur betsel och sadel skulle placeras och spännas. Sedan var han fast. Han och en kompis fick ansvaret för 30 hästar. 1944 förflyttades Lennart Hellsing till Tornedalen och gränsen mot Finland under den mest oroliga tiden där. Tyskarna retirerade längs älven och brände ner allt i sin väg på finska sidan. Flyktingar strömmade över till svenska sidan – och de hade djur med sig. Mer än 3000 kor fördes över gränsen. Lennart Hellsing hörde till dem som fick ta hand om djuren. En dag kom 500 lösa hästar och det var ännu värre.

Från den här tiden i Tornedalen har Lennart Hellsing skrivit 7 dikter som alla var med i hans debutbok Akvarium 1945. Boken består av sju avdelningar varav Tornedalsdikterna är en, kärleksdikter en annan. Ordlekarna är inte många i vuxendikterna, men de ger en bra bild av hur han upplevde beredskapstiden i Tornedalen.
Inte alldeles oväntat heter den första av Hellsings Tornedalsdikter Uppsamlingsplats för hästar. Jag har valt ut fyra andra och lite kortare dikter av Lennart Hellsings från den tiden.

JÄRPARNAS MYR I PATAVAARA
Sju renar genomströvade skogen.
En av dem var vit som månen
och över de dansande järparnas myr
strök norrskenets gröna fingrar bort
tretton glittrande stjärnor.
Högt över järparnas myr
i Patavaara.

Då flyktingströmmen var som störst kom de finska flyktingar med allt vad de kunde ta med sig. Främst var det djur, hästar och kor, men också grisar. Ett stort arbete utfördes av kvinnorna som dagligen mjölkade ett mycket stort antal kor.

MJÖLKERSKORNA VANDRAR HEM
Mjölkerskorna vandrar hem …
genom dimman tränger deras sånger.
Eldens aprikosfärgade pyramid,
kokkärlens sotiga dinglande,
den sjudande bruna chokladen,
granarnas fällda paraplyer –
allt lyssnar till den vemodiga sången.
Små mässingsskällor pinglar entonigt
mellan rönnarna vid Kalix älv –
och mjölkerskorna vandrar hem.
 
HELVI KURULA   
Helvi Kurula    
dricker choklad i månljuset  
tretton mil väster om Kittilä. 
I eldskenet    
glimmar smörgåsens hjortronsylt  
som nyvaskat guld,   
och tre tusen vita kor   
fyller nattens glesa skog
med hemlösa råmanden.

FÄRJESTÄLLET VID KOLARI
När färjan vid Kolari
guppade över för fyrtiotredje gången
brast en ung kvinna i gråt …
Vi visste inte varför
men jordgubbsmarmeladen på våra kex
fyllde munnen med en smak
av bitter förtvivlan.


LENNART HELLSING har gett ut 11 vuxenböcker, minst 77 barnböcker och dessutom tiotalet tonsatta verser och 11 böcker för skolan. Film, teater och musikinspelningar hör också hit.
   LEIF LARSSON, Luleå
   Publicerad i Morajärvar´n 2010
   Porträtt-teckningen efter foto på Hellsings hemsida

« Tillbaka
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER