EKMAN, Kerstin

Kerstin Ekman
Det är få författare förunnat att kunna skriva de första raderna och första kapitlet i en bok så bra att läsaren inte kan sluta, förrän sista sidan är läst. En sådan författarE är KERSTIN EKMAN. Det gäller - för min del - inte alla hennes böcker, men några är suveränt bra.
 
KERSTIN EKMAN
Det är få författare förunnat att kunna skriva de första raderna och första kapitlet i en bok så bra att läsaren inte kan sluta läsa, förrän sista sidan är läst. En sådan författare är KERSTIN EKMAN. Det gäller - för min del - inte alla hennes böcker, men några är suveränt bra.
I älgjaktstider måste en av Kerstin Ekmans allra bästa böcker nämnas – Dödsklockan. Den finns som roman, inläst som lyssnarbok och den har filmats med Anders Ekborg i huvudrollen och finns på videoband. Kanske också på DVD och ev. inspelad på CD. Du har rika möjligheter att ta del av boken. Är du det minsta intresserad av jakt kommer du inte att ångra dig.
Kerstin Ekman började som deckarförfattare. Hela intrigen i Dödsklockan är uppbyggd som en spänningsroman. Bokens första kapitel börjar i gryningen den första jaktmorgonen långt innan det ännu är skjutljust. En av de mest erfarna och skickliga skyttarna får då morgondimman lättar över Flarkmyran syn på den största älg han någonsin skådat. Ut ur snåret och dimman hade den kommit i makligt glidande trav. Tung som ett stenblock verkade den men ändå i stånd till en så obeskrivligt mjuk gång i marken.
   ”Nu drev dimstråken i virvlar som brandrök upp mot honom och när han försökte sikta var kornet borta. Studsarpipan började darra i hans händer och han försökte trycka sig ner för att få stöd för vänsterhanden. Aspen risslade häftigt bakom honom och plötsligt hade han allt på en gång – fri sikt och älgen i sakta trav mot kärrets sydsida, hela tiden med sidan mot honom. Han pressade trycket och följde med siktet tills kornspetsen stod precis där den skulle i älgsidan.

   Nu skulle han ha skjutit. Efteråt kunde han inte svära på vad som kommit honom att inte kröka pekfingret i den avgörande sekunden. Kanske hörde han samma ljud som älgen och ryckte till. Skottet gick automatiskt av men det var sekunderna för sent och älgen fanns där inte längre.”
En röst ropade ”Hallå!” ut över myren. Älgen hade försvunnit blixtsnabbt. Den hade hört trampet uppe på stigen och grenar som knäcktes. Jaktlagets säkraste skytt hade på grund av det bommat på en stor älg bara 50 meter bort.
Strax efteråt missar denne i vanliga fall så säkre skytt igen, då han tömmer hela studsarens magasin mot en annan av lagets jägare. På 15 meters avstånd bommar han vartenda skott, trots att han siktar. Orsaken till att han för första gången i sitt liv skjuter mot en annan människa, ligger mycket djupare än att han blev störd just i skottögonblicket, då älgen skulle fällas. Hela jaktlaget blev inblandat, då det kvällen innan skulle möta den siste av deltagarna vid tåget i grannbyn. Han skulle komma från stan med en ny jakthund. Bussföraren, som gått av sitt pass, vägrade att köra det lindrigt nyktra gänget och han som fick korn på storälgen satte sig i hans ställe i förarstolen. Det var ett olycksaligt beslut.
Kerstin Ekman stegrar spänningen hela tiden. Mer än en jakt pågår. Mer än en har anledning att rikta sitt vapen inte enbart mot älgar.
Min upplaga av boken är på 206 sidor. Uppläsningen tar lite längre tid.
Det är en mycket fin läsupplevelse och passar alla vare sig man är jägare eller inte.
Läs Kerstin Ekmans ”Dödsklockan”. Titeln syftar på älghundens klingande skall i skogen då den fått upp en älg.  I den här romanen vet man inte vems minuter dödsklockan räknar.
                        LEIF LARSSON

(Den hr texten kommer att utökas med uppgifter om författaren)
Porträtt-teckningen gjord efter foto på bokomslag.
 
 

« Tillbaka
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER