ARTIKLAR

ARNE BORG - simmare

ARNE BORG var länge Sveriges och världens bäste simmare. Då han 1926 fick Svenska Dagbladets bragdguld var motiveringen "För en stor mängd världsrekord". Under ett 1500-meterslopp i Bologna 1927 satte han FEM världsrekord i samma lopp och han förbättrade världsrekordtiden med nästan en minut! Som världsrekord stod det sig i 11 år, som svenskt rekord i mer än 30 år! Den mannen uppvisningssimmade över Råne älv i Orrbyn!
Läs mer »

BENGT CIDDEN ANDERSSON - rörmokare och poet

Det här handlar om en rörmokare från Småland med det märkliga smeknamnet Cidden. Han tyckte mycket om fotboll och han skrev dikter om sådant som han tyckte om, om jobbet och om fotboll. Igenkänningseffekten är mycket stor. Har man någon gång i livet spelat fotboll, så känner man igen nästan allt.
Läs mer »

BIRGIT ENGSTRÖM - brodös

12år gammal drabbades BIRGIT ENGSTRÖM och hennes bror av att fadern fängslades och dömdes för spioneri. Några egentliga bevis för spioneri fanns inte men i kommunistskräckens tid, samtidig med McCarthys kommunistjakt i USA, dömdes flera personer som angavs av "spionen" Fritiof Enbom. Det blev ett livslångt trauma för Birgit, som inte kunde lösas upp förrän hon på 5 gardiner började brodera historien så som hon mindes den.
Läs mer »

BO BECKMAN - polis

Bo Beckman är polisen som tillsammans med en kollega obeväpnad grep och oskadliggjorde den västtyske terroristledaren Nobert Kocher i Stockholm. Detta hände en vårvinterdag 1977 efter lång tids spaning på en svensk terroristgrupp, som planerade att kidnappa en svensk minister.
Läs mer »

DAVID LARSSON - idrottsledare

Många duktiga idrottsledare har funnits i Norrbotten. En av de största och kanske den mest stridbare var DAVID LARSSON i Råneå. Hans intresse för idrott var stort och särskilt skidåkning och fotboll låg honom mycket varmt om hjärtat.
Läs mer »

ELIN PIKKUNIEMI - skiddrottning

Nästan 100 år före Charlott Kalla från Tärendö hade Norrbotten en lika överlägsen skidåkerska. Det var ELIN PIKKUNIEMI från Vojakkala, Haparanda. Under åren 1918-1922 vann hon överlägset 5 SM-guld i rad på 10 km, den enda distans som fanns för damer. Hon åkte i kjol.
Läs mer »

JOHAN ADAM BJÖRK - skolmästare

JOHAN ADAM BJÖRK var 14 år gammal, då han började undervisa andra barn. I totalt 52 år ägnade han sig åt detta. Det var barnen i de många norrbottniska bruksorterna som han ville ge en boklig grund att stå på. Samtidigt var han Norrbottens främste bekämpare av onykterhet. Den var också enligt hans mening värst i bruksorterna.
Läs mer »

KENT KARLSSON - jägare

Med geväret i hand sprang pojken genom skogen. Han var barfota och klädd endast i långkalsonger och tunn undertröja. När han kom närmare smög han sig hukande. I dikeskanten slängde han sig ner och märkte varken fukt, kyla eller blöt lera. Bara de stora fåglarna och geväret existerade. Avståndet var stort men han siktade noga och sköt.
Läs mer »

MAN OCH HUSTRU - En drunknade, den andra frös ihjäl

Den 9 november 1877 var fjärdingsmannen NILS GUSTAF ÅBERG på väg hem från Kalix kyrkstad till Rolfs by på andra sidan älven. Det var sent och natten var mörk. Han såg inte vintervägens markering med ruskor utan gick ner sig i en vak och drunknade. 33 år senare omkom hans hustru KATARINA ELISABETH NILSDOTTER NORDQVIST då hon 93 år gammal frös ihjäl på landsvägen i Lappträsk.
Läs mer »

MARIA OLOFSDOTTER och ULRIKA GUSTAFSDOTTER - kyrkbrudar

Begreppen kyrkbrud och Kristi brud väcker mycket nyfikehet. Jag ska här berätta lite om de två kyrkbrudar som jag känner till, en i Jukkasjärvi, en i Nederkalix. Båda "återfanns" efter mycket lång tid mycket välbehållna i de gravar de fått under kyrkgolvet.
Läs mer »

OLOF BERGQVIST - biskop

Trots att mitt intresse för det kyrkliga inte är så stort, har jag skrivit en ganska långa artikel om Olof Bergqvist, Luleå stifts förste biskop. Han var biskop i 33 år och när han slutade köpte han ett hus på Fredsgatan i Luleå. I det huset bor jag nu.
Läs mer »

OLOF ÖRNBERG - präst

OLOF ÖRNBERG, präst i Kalix 1779 - 1804, besöktes 1788 av botanisten SAMUEL LILJEBLAD, som i sina dagboksanteckningar efteråt skrev att OLOF ÖRNBERG var "en värdig och hederlig prästman, som ägde en talrik familj och har haft 20 barn med en hustru"
Läs mer »

PALOKORVA MASUGN - rester av industrihistoria

Idag är PALOKORVA en öde plats. Ett slitet och delvis vandaliserat bostadshus står ännu kvar och likaså två timrade förvaringshus. Inga människor bor här idag. Men platsen har en viktig plats i Norrbottens industrihistoria. Än i dag står den bäst bevarade masugnen (murpipan) kvar från den tid då Kengis järnbruk utanför Pajala var världens nordligaste.
Läs mer »

PETTER ROSENDAHL - vykortsförsäljare

I början av 1900-talet ansågs hemmansägare förhållandevis välbärgade. Men förlorade man sitt jordbruk återstod många gånger inte annat än svår fattigdom. Ett udda sätt att försörja sig på och klara livhanken var att som PETTER ROSENDAHL i Råneå gå omkring och sälja vykort.
Läs mer »

STIG GRANT KARON - taximördare

Ett par dagar före julafton 1957 kom en ung köpenhamnsbo, STIG GRANT KARON, till Boden. Han var på flykt undan den danska rättvisan. Efter många ekonomiska bedrägerier bl.a. mot banker söktes han av både polis och fordringsägare. I Boden bodde han under falska norska namn på billiga hotell. På julaftonskvällen rånmördade han en taxichaufför i Vittjärv.
Läs mer »

TOIVO KORPELA - korpelarörelsen

Den lokala och extrema väckelserörelsen bland laestadianer i Pajala och Kiruna fick namn efter predikanten Toivo Korpela. Rörelsen genomgick flera olika faser. De extrema delarna med den himmelska arken, sexualorgierna, supandet och svärandet har ingenting med personen Toivo Korpela att göra. Då hade denne finske predikant för länge sedan återvänt till Finland.
Läs mer »
AKTUELLT

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

MÅNADENS DIKT

2017-08-01

STRANDENS STIG

I Luleå finns inte
särskilt många bra saker
En av de få är
cykel- och promenadstigen
längs stranden mot Notviken
DEN SKA BORT
Kommunen tänker
gräva, gräva, gräva
för vatten och avlopp
Ett nytt 5-årsprojekt -
och fort går det inte.

Tror nog att gubbarna
på 50-talet
som grävde med
korp, spett och spade
var mycket snabbare

Och fina stigar
förstörde de inte

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MÅNADENS DIKT

2017-07-01

SKOGENS DJUR

Ibland kommer skogens djur nära
Står en stund och tittar
med lugna ögon
och går sedan
stillsamt vidare
De vill visa att vi visst
kan umgås
Skogens djup är stort
och stigarna många

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

Ingrid Sjöstedt, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MÅNADENS DIKT

2017-06-01

DET BLIR NOG BRA

det där med den sena våren
och med sommaren också.

I går morse var det dubbelt så varmt
som dagen innan;
plus två mot plus en dagen innan.
Idag var det plus fyra,
dubbelt så varmt som i går.

Då är det säkert plus åtta
i morgon
och om bara några dagar
är högsommarvärmen här

ORMBERGET

2017-05-24

Idag på morgonen gjorde jag årets första besök på Ormberget. Bara jag och fågelsången fanns där. Mycket lugnt och stillsamt. På några ställen låg packad snö kvar i motionsspåren. Skönt att slippa de skidåkare som tror att de kommunala spåren på Ormberget är deras personliga egendom.

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

HAPARANDA-BLADET

2017-05-15

slutar att införa "Tankar inför helgen" - dikter från läsare. Det är den enda dagstidning som gjort det och nu upphör den delen av tidningens utgivning, i och med att MARIANNE BERGLUND, som ansvarat för sidan, håller på att trappa ner. För min del betyder det att jag nu i fredags, 12 maj, fick en HELSIDA om mig plus 5 dikter från senaste boken, skrivet av Marianne. Roligt, men tråkigt att den fina kanalen att få enstaka dikter publicerade har upphört.
Jag tackar för de åren jag fått vara med.

MÅNADES DIKT

2017-05-01

SJÄLV ÄR JAG

Själv är jag
grinig, tvär och sur.

Mest ilsken är jag
på dem som surar
och är arga hela tiden
och på osämjan här omkring
och våldet i världen

Man kan bli rent förbannad
på folk
som tappar humöret och
inte kan hålla sams.

Och sur blir jag
då nån roffar åt sig
och ännu mer
när politiker låtsas veta
något
om det dom inte vet.

Det är då jag blir
grinig, tvär och sur …
och det går inte över.

Under 2017 ska försöka fullfölja min ambition att publicera en dikt varje månad. Sedan får vi se.

FEMTE DIKTBOKEN

2017-04-28

Nu har jag två mindre kartonger med diktboken Som en knöl på ett träd i en skog här hemma. Det är min sammanlagt tolfte bok. Priset på boken är 100 kronor plus porto om jag skickar med posten. All distribution sker här hemifrån.
Den första som fick boken i sin hand var Marianne Berglund i Hedenäset. Hon har i Haparanda-Bladet under många år förtjänstfullt publicerat dikter från läsare. Mig veterligt är det den enda tidning i Norrbotten som gjort så. Tyvärr har inte andra dagstidningar insett värde av lokalt författade dikter. Stort tack till Marianne Berglund. Förhoppningsvis kan hon fortsätta länge än.

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

PRÄSTENS LILLA KRÅKA

2017-04-12

I barnramsor och sagor kan de mest underliga saker hända. Eller vad sägs om barnramsan

   Prästens lilla kråka
   skulle ut och åka.
   Ingen hade hon som körde
   Än slank hon hit
   än slank hon dit
   än slank hon ner i dike.

Inte har det blivit begripligare för att man ändrat början till "Mammas lilla kråka". Fast OM man söker förklaring till den underliga händelsen, så får man veta att versen INTE handlar om fågeln kråka. Ordet kråka
var i vissa delar av vårt land en skämtsam benämning på flicka eller även det ålderdomligt: någon som är tafatt eller dumdristig. (En orättvis jämförelse med den kloka och listiga kråkfågeln).

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

SOM EN KNÖL PÅ ETT TRÄD

2017-04-07

Nu har min 5:e diktbok skickats till tryckeriet. I början av maj väntas den vara klar. Det är min 12:e bok efter debuten 2009 och förmodligen är det också den sista.

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

MÅNADENS DIKT

2017-04-01

JAG VET

Jag vet
att någon följer mig
på stigen,
någon som jag inte kan se,
Men som pekar ut
var nornorna blommar
och var sparvugglan
har sitt bo.

IDROTTSBLADET

2017-03-29

var en viktig tidning i min ungdom; lika viktig som Rekord-Magasinet. Nyligen tittade jag på Google på bilder av fotbollsspelare och fick syn på en tecknad bild: "stulen från IDROTTSBLADET". Den väckte barndomsminnen till liv. De timslånga fotbollsmatcherna mellan byns ungar tills det mörknade eller tills det var dags att gå hem och äta - eller handgripligen hämtades hem (som på teckningen).
Bildtexten: Mitt i matchens mest kritiska moment blev hemmalagets målvakt plötsligt satt ur spel.
Det finns en signatur till originalteckningen, som jag ritat av, men jag kan inte tyda den.

IDROTTSBLADET var till stor del TORSTEN TEGNÉRS (TT) tidning. Jag tror att han skrev ALLT, och hans speciella sätt att betona det viktiga genom att använda VERSALER gjorde att vi verkligen förstod vad som var viktigt och vad som var mindre viktigt.

 

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

SOM EN KNÖL PÅ ETT TRÄD

2017-03-16

Nu har jag trots allt bestämt mig för att ge ut en diktbok till. Den heter Som en knöl på ett träd i en skog. Som vanligt är det en blandning av natur och naturupplevelser och andra iakttagelser.

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt. Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

TAVLA nr 16

2017-03-09

Jag har jobbat med två målningar på orienterare. Den här kallar jag ANTON. Storleken är cirka 61cm (bred) x 50 cm (hög). Tavla nummer 6, "Bänken", förs nu över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 0920-177 41, 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER