ARTIKLAR

ARNE BORG - simmare

ARNE BORG var länge Sveriges och världens bäste simmare. Då han 1926 fick Svenska Dagbladets bragdguld var motiveringen "För en stor mängd världsrekord". Under ett 1500-meterslopp i Bologna 1927 satte han FEM världsrekord i samma lopp och han förbättrade världsrekordtiden med nästan en minut! Som världsrekord stod det sig i 11 år, som svenskt rekord i mer än 30 år! Den mannen uppvisningssimmade över Råne älv i Orrbyn!
Läs mer »

BENGT CIDDEN ANDERSSON - rörmokare och poet

Det här handlar om en rörmokare från Småland med det märkliga smeknamnet Cidden. Han tyckte mycket om fotboll och han skrev dikter om sådant som han tyckte om, om jobbet och om fotboll. Igenkänningseffekten är mycket stor. Har man någon gång i livet spelat fotboll, så känner man igen nästan allt.
Läs mer »

BIRGIT ENGSTRÖM - brodös

12år gammal drabbades BIRGIT ENGSTRÖM och hennes bror av att fadern fängslades och dömdes för spioneri. Några egentliga bevis för spioneri fanns inte men i kommunistskräckens tid, samtidig med McCarthys kommunistjakt i USA, dömdes flera personer som angavs av "spionen" Fritiof Enbom. Det blev ett livslångt trauma för Birgit, som inte kunde lösas upp förrän hon på 5 gardiner började brodera historien så som hon mindes den.
Läs mer »

BO BECKMAN - polis

Bo Beckman är polisen som tillsammans med en kollega obeväpnad grep och oskadliggjorde den västtyske terroristledaren Nobert Kocher i Stockholm. Detta hände en vårvinterdag 1977 efter lång tids spaning på en svensk terroristgrupp, som planerade att kidnappa en svensk minister.
Läs mer »

DAVID LARSSON - idrottsledare

Många duktiga idrottsledare har funnits i Norrbotten. En av de största och kanske den mest stridbare var DAVID LARSSON i Råneå. Hans intresse för idrott var stort och särskilt skidåkning och fotboll låg honom mycket varmt om hjärtat.
Läs mer »

ELIN PIKKUNIEMI - skiddrottning

Nästan 100 år före Charlott Kalla från Tärendö hade Norrbotten en lika överlägsen skidåkerska. Det var ELIN PIKKUNIEMI från Vojakkala, Haparanda. Under åren 1918-1922 vann hon överlägset 5 SM-guld i rad på 10 km, den enda distans som fanns för damer. Hon åkte i kjol.
Läs mer »

EYVIND JOHNSON - Nobelpristagare på Hindersön

Om jag istället hade skrivit Olof Edvin Verner Johnson hade nog de flesta inte haft en aning om vem jag menade. Troligen inte ens om jag talat om att han föddes år 1900 i Björkelund, Boden.
Läs mer »

JOHAN ADAM BJÖRK - skolmästare

JOHAN ADAM BJÖRK var 14 år gammal, då han började undervisa andra barn. I totalt 52 år ägnade han sig åt detta. Det var barnen i de många norrbottniska bruksorterna som han ville ge en boklig grund att stå på. Samtidigt var han Norrbottens främste bekämpare av onykterhet. Den var också enligt hans mening värst i bruksorterna.
Läs mer »

KENT KARLSSON - jägare

Med geväret i hand sprang pojken genom skogen. Han var barfota och klädd endast i långkalsonger och tunn undertröja. När han kom närmare smög han sig hukande. I dikeskanten slängde han sig ner och märkte varken fukt, kyla eller blöt lera. Bara de stora fåglarna och geväret existerade. Avståndet var stort men han siktade noga och sköt.
Läs mer »

MAN OCH HUSTRU - En drunknade, den andra frös ihjäl

Den 9 november 1877 var fjärdingsmannen NILS GUSTAF ÅBERG på väg hem från Kalix kyrkstad till Rolfs by på andra sidan älven. Det var sent och natten var mörk. Han såg inte vintervägens markering med ruskor utan gick ner sig i en vak och drunknade. 33 år senare omkom hans hustru KATARINA ELISABETH NILSDOTTER NORDQVIST då hon 93 år gammal frös ihjäl på landsvägen i Lappträsk.
Läs mer »

MARIA OLOFSDOTTER och ULRIKA GUSTAFSDOTTER - kyrkbrudar

Begreppen kyrkbrud och Kristi brud väcker mycket nyfikehet. Jag ska här berätta lite om de två kyrkbrudar som jag känner till, en i Jukkasjärvi, en i Nederkalix. Båda "återfanns" efter mycket lång tid mycket välbehållna i de gravar de fått under kyrkgolvet.
Läs mer »

OLOF BERGQVIST - biskop

Trots att mitt intresse för det kyrkliga inte är så stort, har jag skrivit en ganska långa artikel om Olof Bergqvist, Luleå stifts förste biskop. Han var biskop i 33 år och när han slutade köpte han ett hus på Fredsgatan i Luleå. I det huset bor jag nu.
Läs mer »

OLOF ÖRNBERG - präst

OLOF ÖRNBERG, präst i Kalix 1779 - 1804, besöktes 1788 av botanisten SAMUEL LILJEBLAD, som i sina dagboksanteckningar efteråt skrev att OLOF ÖRNBERG var "en värdig och hederlig prästman, som ägde en talrik familj och har haft 20 barn med en hustru"
Läs mer »

PALOKORVA MASUGN - rester av industrihistoria

Idag är PALOKORVA en öde plats. Ett slitet och delvis vandaliserat bostadshus står ännu kvar och likaså två timrade förvaringshus. Inga människor bor här idag. Men platsen har en viktig plats i Norrbottens industrihistoria. Än i dag står den bäst bevarade masugnen (murpipan) kvar från den tid då Kengis järnbruk utanför Pajala var världens nordligaste.
Läs mer »

PETTER ROSENDAHL - vykortsförsäljare

I början av 1900-talet ansågs hemmansägare förhållandevis välbärgade. Men förlorade man sitt jordbruk återstod många gånger inte annat än svår fattigdom. Ett udda sätt att försörja sig på och klara livhanken var att som PETTER ROSENDAHL i Råneå gå omkring och sälja vykort.
Läs mer »

STIG GRANT KARON - taximördare

Ett par dagar före julafton 1957 kom en ung köpenhamnsbo, STIG GRANT KARON, till Boden. Han var på flykt undan den danska rättvisan. Efter många ekonomiska bedrägerier bl.a. mot banker söktes han av både polis och fordringsägare. I Boden bodde han under falska norska namn på billiga hotell. På julaftonskvällen rånmördade han en taxichaufför i Vittjärv.
Läs mer »

TOIVO KORPELA - korpelarörelsen

Den lokala och extrema väckelserörelsen bland laestadianer i Pajala och Kiruna fick namn efter predikanten Toivo Korpela. Rörelsen genomgick flera olika faser. De extrema delarna med den himmelska arken, sexualorgierna, supandet och svärandet har ingenting med personen Toivo Korpela att göra. Då hade denne finske predikant för länge sedan återvänt till Finland.
Läs mer »
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER