OM FÖRFATTARE

ARONSON, Stina

Författaren STINA ARONSON bodde 6 år i Sandträsk. Under den tiden skrev hon tre romaner alla utgivna på Bonniers förlag. Då hon bodde i Sandträsk skrev hon om miljön i södra Sverige, mest om Uppsalatrakten. Då hon flyttade dit skrev hon om ödemarken i norr.
Läs mer »

BOSTRÖM, Helga

Hur hårt kan ett författaröde vara? Helga Boström var ett begåvat barn och fick hoppa över klasser i skolan. Hon fick studera till småskolelärarinna. Lite mer än 25 år gammal tvingades hon in på ålderdomshem. Inte ens 30 år gammal hämtades hon sedan mitt i vintern av tre poliser i hemmet flera kilometer in i väglöst land. Ändå hade hon kraften att bli både konstnär och författare.
Läs mer »

BOSTRÖM, Verner

Verner Boström, en märklig man, en bekant till oss. Så kan säkert många i Lappträsk och byarna runt omkring säga om diktaren och enslingen Verner Boström. Han är sparsam med orden men de flödar som en lappländsk jojk. Låter likadant men med oändliga många variationer.
Läs mer »

BYSTRÖM, Hilja

Hilja Byström var gift med den i Råneå mycket välkände kyrkoherden Engelbert Byström. Prästfrun Hilja Byström var däremot inte alls känd i byn och i synnerhet inte bland oss ungdomar i enhetsskolan. Ändå var hon byns enda författare som gett ut 8 böcker, varav 7 skrevs i Råneå. Vi kunde en del om Pär Lagerkvist, Hjalmar Söderberg, Strindberg och Heidenstam men inte ett ord om den enda lokala författaren som fanns.
Läs mer »

EKMAN, Kerstin

Hon började som deckarförfattare med boken "30 meter mord" och är troligen den första med den bakgrunden, som valts in i Svenska Akademien (1978). Platsen i Akademien gäller tills författaren dör, men Kerstin Ekman avgick! Hon lämnade sin stol i samband med bråket om den av Iran dödsdömde engelsk-indiske författaren Salman Rushdie. Svenska Akademien ville inte ta ett tillräckligt hårt avstånd från den iranska hållningen gentemot Rushdies Satansverserna, så Kerstin Ekman tog konsekvenserna av sitt ställningstagarnde och avgick. Hon deltar inte i några möten som Akademien har.
Läs mer »

ENQUIST, Per Olov

Per Olov Enquist är född i Hjoggböle. Hans berättelser utspelas i verkligheten. "Så var det. Detta är hela historien som jag berättat den. Nu fortsätter den utan att jag berättar." Så gör Per Olov Enquist då och då. Därför börjar jag med PO Enquists tunnaste bok, MANNEN I BÅTEN, 28 sidor lång och rikt illustrerad. Därefter berättar jag lite om författaren.
Läs mer »

HEDENVIND-ERIKSSON, Gustav

Idag är det kanske inte så många som kommer ihåg den kraftfulle författaren Gustav Hedenvind-Eriksson. Han betraktades redan från början som proletärförfattare, uppvuxen i den lilla byn Gubbhögen och av många ansedd vara den starkaste manenn i Jämtland.
Läs mer »

HELLSING, Lennart

Säg Krakel Spektakel så tänker många på LENNART HELLSING, en av Sveriges bästa barnboksförfattare. Han skulle bli ingenjör enligt familjens önskan och sitt eget teknikintresse. 20 år gammal inkallades han i samband med krigsutbrottet och utbildades till stormpionjär (elitsoldat som ska förstöra fiendens befästningar) men trots detta fick han 1944 vid beredskapen i Tornedalen en dag ta emot 500 lösspringande hästar som kom i samband med flyktingströmmen från Finland. 1945 debuterade han som författare med en diktbok.
Läs mer »

HÖIJER, Björn-Erik

Albert Eliasson hade väntat i dagar på att skaren skulle bli hård och fin. När den morgonen äntligen kom strosade han omkring på järnvägsstationen som om han aldrig sett den. Stinsen blev allt mer irriterad på detta "tysta och obråttoma sätt" som folket i bygden hade. Hinner jag inte idag, så hinnerr jag kanske imorgon. Albert Eliasson är "mannen på myren". Under några vårvinternätter drog han en kälke med hö i sammanlagt 50 mil.
Läs mer »

ISAKSSON, Folke

En mycket välkänd svensk författare har vuxit upp i Kalix och Gammelstad. Det är FOLKE ISAKSSON, som föddes den 9 oktober 1927 i Lutherska Missionshuset i Kalix. Han inledde en framgångsrik diktargärning, men gjorde sedan ett 18 år långt uppehåll från all poesi. Inte förrän han en gråtrist aprildag i Bälinge hörde storspoven fick han tillbaka inspirationen.
Läs mer »

JOHNSON EYVIND

EYVIND JOHNSON hör till de författare i Sverige som fått Nobels litteraturpris.1974 fick han dela priset med en annan svensk författare - HARRY MARTINSSON. Båda växte upp i fattiga förhållanden och båda blev placerade som fosterbarn. Harry Martinsson då hans far dog och modern emigrertade till Amerika; Eyvind Johnsson då fadern på grund av silikos blev så sjuk att han inte kunde försörja familjen. Båda två sökte sig tidigt bort från sin uppväxtmiljö. Martinsson gick till sjöss; Johnsson vandrade iväg längs järnvägen för att försöka klara sig på egen hand. Drygt 20 år gamla debuterade båda som författare.
Läs mer »

JONSSON, Thorsten

THORSTEN JONSSON är en av mina favoritförfattare, född i Hörnsjö utanför Vännäs i Västerbotten - en briljant novellförfattare. 1950 dog han bara 40 år gammal. 1943 - 1946 var han DN:s korrespondent i USA och anses vara den person som gjort mest för att introducera de stora amerikanska författarna i svensk litteratur. Särskilt uppmärksammade blev "de hårdkokta" som t. ex. Faulkner, Hemingway och Steinbeck. Det är INTE litteratur som handlar om våld, mord och mycket blod.
Läs mer »

LAGERKVIST Pär

Författaren Pär Lagerkvist var rädd för döden. Han grubblade hela sitt liv på vad som var livets mening. I skådespelet "Det eviga leendet" beslutar en grupp människor som också diskuterat samma sak utan att komma fram till något definitivt, att helt enkelt gå upp till gud och fråga honom. Efter en oändligt lång vandring kommer de fram. Gud stod på vedbacken och sågarde ved. Han kom inte ihåg att ha skapat människorna. Till slut sa han att han inte kommer ihåg om han haft någon särskild avsikt med dem. Episoden nämns även i "Himlens hemlighet" och i den mycket fina barnskildringen "Gäst hos verkligheten".
Läs mer »

LARSSON, Einar

Einar Larsson växte enligt egen utsago upp i vildmarken bland skator och harpaltar. Byn heter Naisjärv 4 mil norr om Överkalix. 4 kilometer var det till landsvägen. I bästa fall hade någon hästsläde hunnit före så att det var lättare att gå. Och hembygdens språk kämpade han ständigt med och mot. De 48 åren då han bodde hemma, betraktade han som en stor språklig isolering, där det bara fanns ett språk - överkalixmålet.
Läs mer »

LINDEGREN, Erik

Erik Lindegren är en svår författare. Ibland anses han nästan vara helt obegriplig. Hans genombrottsbok hette "mannen utan väg", skriven i det kaotiska och skrämmande året då andra världskriget började. Dikterna är lika splittrade som människorna förmodligen var. Samtidigt har denne författare skrivit en av de mest kända svenska kärleksdikterna, Arioso.
Läs mer »

MAJAKOVSKIJ, Vladimir

VLADIMIR MAJAKOVSKIJ var en rysk författare från Georgien. Han började som naturpoet men blev snart författaren som hyllade framtiden och den tekniska utvecklingen. 1917 blev han en av dem som hyllade den ryska revolutionen, men då konsten stelnade inom revolutionen gjorde Majakovskij uppror mot revolutionen. Hans absurad dikter fascinerade mig redan som tonåring.
Läs mer »

MORGENSTERN, Christian

Christian Morgenstern, en tysk författare som dog för ungefär 100 år sedan, är nog inte så känd idag, men han borde vara uppskattad även nu. Han såg det absurda i världen omkring sig. Vår värld idag har också många absurda inslag. Här berörs bara en liten del från boken DET UPPLYSTA MÅNLAMMET.
Läs mer »

NORDH, Bernhard

Bernhard Nordh är en märklig författare, mycket populär hos läsarna men han förbigicks med tystnad av kritikerna. Litteraturhistorierna nämnde hononm inte. Han togs inte med i antologier. Men två av hans böcker såldes i 290 250 ex respektive 256 000 ex. Sammanlagt trycktes Bernhard Nordhs böcker i 2 718 000 ex
Läs mer »

RURLING, Leif

Minnesgoda Lulebor kanske kommer ihåg en särskild söndag i augusti under 1950-talet, då världsrekordet i längdhopp slogs på Skogsvallen. Sten Lauri från Kukkola, vaktmästare på Skogsvallen, hade kallats in för att ta en extra poäng till Luleå i längdhopp. Det fick bli hur kort som helst men det måste vara godkänt. Han hade stövlar med stålhätta och NJA-overall. Pensionerade luftvärnsofficeren Bertel Centerbielke var gropansvarig. Han trodde inte sina ögon då hoppet skulle mätas.
Läs mer »

RÖRLING, Arnold

Arnold Rörling, en skrivmaskin och en stor gustaviansk säng i ett mycket litet hyresrum hos en statarfamilj i Åkers styckebruk i Södermanland. Bord rymdes inte. Sittande i sängen skrev den blivande författaren från Inbyn i Boden manus till sin första roman. Runt omkring rasade världskrigets stormar.
Läs mer »

VIKSTRÖM, Birger

BIRGER VIKSTRÖM hör till de författare som ibland placeras i Norrbotten, ibland i Västerbotten. Han är född i Södra Bredåker, men växte upp i Jörn. Då han blev föräldralös återvände han till Boden och arbetade flera år i skogen. En gång deltog han i en tävling att göra en kofes. Den fick se ut hur som helst, men den fick inte likna nånting annat. Ingen kunde vinna. Däremot sporrade nog uppgiften Birger Vikströms humor. Han blev en av de största humoristerna i svensk litteratur.
Läs mer »
AKTUELLT

TAVLA bnr 79

2019-02-14

Tavlans namn: ÖDE LAND. Från ökenområdet norr om Vattnajökull på Island. Storleken, bredd ca 55 cm, höjd ca 46 cm. Olja

TAVLA nr 78

2019-02-13

Tavlans namn: PÅ VÄG. Storlek ca 55 cm bred, ca 46 cm hög. Olja

TAVLA nr 77

2019-02-12

Målningens namn är VÄGEN VÄSTERUT. Motivet från Kirjaluokta. Storleken på målningen: Bredd ca 61 cm, höjd ca 50 cm.

TAVLA nr 76

2019-02-04

Namn: MYRBÄCK. Storlek: 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

TAVLA nr 75

2019-02-03

Tavlans namn: BJÖRKARNA PÅ MJÖLKUDDSBERGET. Storlek 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 74

2019-01-20

Tavlans namn "HEMLIGT HUS". Storleken: bredd 69 cm, höjd 50 cm. Olja

TAVLA nr 73

2018-12-19

Tavlan har fått namnet "FROSTENS STIG". Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 72

2018-11-26

VÅREN PÅ VÄG  kallar jag den här målningen. Motivet hämtat nära Anderstjärnsvägen i Kalix. Målningens storlek är 50 cm (bredd), 61 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 71

2018-11-15

Denna höstbild kallar jag FALLFÄRDIG. Platsen ungefär mitt emot vägskälet till Björsbyn. Tavlans storlek är ca 55c bred, 46 cm hög. Olja.

TAVLA nr 70

2018-11-14

Den här målningen kallar jag STRANDKALLEN eller LANDKALLEN. Platsen är nära SLUSSEN i Kalix-Nyborg. Skissen gjordes ute på plats. Storleken är ca 46 x 38 cm. Olja

TAVLA nr 69

2018-11-09

Detta fjällmotiv kallar jag ÖRNFJÄLL eftersom man kan ana en örn ("örnens huvud med näbben syns i kanten på den branta ravinen"). Storlek ca 54 cm bred, 654 cm hög. Olja

TAVLA nr 67

2018-11-09

Tavlan kallar jag KALL MORGON 1. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög. Olja

TAVLA nr 68

2018-11-09

Målningen kallar jag KALIX ÄLV, BONDERSBYN. Storleken är ca 70cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 65

2018-10-26

Tavlans namn: Ditåt. Tre kor. Storlek: ca 65 cm bred, ca 54 cm hög. Olja.

TAVLA nr 64

2018-10-24

Tavlans namn: Från Hindersön. Storleken: ca 61 cm bred, ca 50 cm hög. Olja

TAVLA NR 62

2018-10-14

Tavlans namn: MYRLAND. Storlek ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja.

Tavla nr 63

2018-10-14

Tavlan kallar jag Vid E10. På väg mot Björkliden. Olja.
Storlek: ca 61 cm bred, 50 cm hög.

TAVLA nr 61

2018-10-11

Första höstisen. Olja. Storlek ca 61 bred, 50 hög.

TAVLA nr 60

2018-09-26

KALIX ÄLV rinner upp någonstans i trakten av Kebnekaise. På väg till och från Kiruna passerar man älven cirka 1,5 mil söder om Svappavaara. Tavlan kallar jag KALIX ÄLV, LAPPEASUANTO. Storleken är ung. 65 cm bred, 55 cm hög. Olja

TAVLA nr 59

2018-09-10

Tavlan har jag kallat Sommarfönster. Storlek: bredd ca 51cm,höjd ca 61 cm.
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

 

TAVLA nr 58

2018-08-25

Målningen heter KVARNTRÄSKBÄCKENS SISTA BÅT. Storleken är 70X70. Olja

TAVLA nr 57

2018-08-17

Den här tavlan kallar jag DÄR INGEN BOR. Olja. Storleken är ungefär 65 cm x 54 cm.

TAVLA nr 56

2018-07-12

Tavlan kallar jag TRÄDET VID ÄLVEN. Storleken är ca 60x51cm, olja.
EVA NILSSON, Hallen, Östersund

TAVLA nr 55

2018-05-27

Tavlan kallar jag GLÄNTAN. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög. Olja.

TAVLA nr 54

2018-04-05

Den här målningen kallar jag SÖRFORSEN (precis ovanför Sörbron). Storleken är ungefär 73 cm (bred) och 60 cm (hög). Olja. raan.nu. April 2018.

TAVLA nr 53

2018-03-20

Tavlans namn: FORS (Saarikoski). Storlek: 54 cm bred, 65 cm hög. Olja

TAVLA nr 52

2018-03-06

Kor är nyfikna och brukar komma så fort jag närmar mig ett kostängsel. Den här målningen kallar jag "NU GÅR JAG HEM". Storleken är cirka 61 cm (bredd och 50 cm (höjd). Olja

TAVLA nr 51

2018-02-25

Höst. Tavlan heter HÖSTBÄCK. Storleken är ca 65 cm bred, 54 cm hög. Olja

TAVLA nr 49

2018-02-19

Vårvinterbild. Målningen kallar jag VÄGEN INÅT SKOGEN. Olja. Storleken är ungefär 61 cm bred, 50 cm hög.
Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 50

2018-02-19

Tavlan heter FROST. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög. Olja

STINA NORDAHL, Torsång

TAVLA nr 46

2018-01-21

"Gamla hästkrafter" heter denna målning. Storlek: Cirka 65 bred, 54 hög. Olja

TAVLA nr 45

2018-01-14

Målningen kallar jag BAKI BODA. Den är nummer 1 för 2018, olja. Storleken är ca 60,5 cm bred och 50 cm hög

TAVLA nr 44

2017-12-21

Tavlan kallar jag SNÖTÄCKE. Storleken är ungefär 61 x 50 cm, olja

JERKER ABRAHAMSSON, SANDRA HEDLUND, Luleå
December 2017

TAVLA nr 43

2017-12-15

Tavlan kallar jag SNÖLADOR. Storleken är ca 65 cm bred, 56 cm hög. Olja. Konstföreningen FENIX mars 2018

TAVLA nr 42

2017-12-03

Tavlan kallar jag BERGEBO. Storleken är ca 55x46, olja

ERIK NORDAHL, Torsång (december 2017)

TAVLA nr 41

2017-11-17

Målningen kallar jag ANN-BRITTS MYR. Färgerna lite bleka i elljus och blixt. Storleken är cirka 55 cm bred, 46 cm hög. Olja.

PER NORDAHL, Torsång
December 2017

TAVLA nr 40

2017-11-13

BLÅMÖRKER, ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 39

2017-10-28

Tavlan heter VÄNTAN. Storleken är 65 cm bred, 55 cm hög (cirka). Olja 

TAVLA nr 38

2017-10-21

 Den här tavlan har jag kallat HÖST. Storleken är ca 61 cm bred, 51 cm hög, olja
Erik Nordberg, Luleå

 

TAVLA nr 37

2017-10-13

Den här målningen kallar jag KONTROLL 12. Storleken är ca 60 cm bred, 42 cm hög. Olja.

Ylva Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 36

2017-10-06

Denna målning kallar jag ÄNG. Storleken är 65 bred, 54 hög, olja. Som vanligt återges färgerna inte exakt i elbelysning.

Jerker A + Sandra H okt 2017

TAVLA nr 35

2017-10-02

Den här målningen kallar jag HAGEN. Storleken är 55cm bred, ca 46 hög, olja

Jerker Abrahamsson och Sandra Hedlund, Luleå, november 2017

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

TAVLA nr 33

2017-09-22

Oljemålning MARTIN

Martin Sjöstedt, Marieholm
Oktober 2017

TAVLA nr 34

2017-09-22

Lulefjärden, olja, storlek: bred ca 60,5 cm, höjd ca 49 cm

TAVLA nr 32

2017-09-04

Den här tavlan heter FRUKT. Storlek: ca 41 cm bred, ca 33,5 cm hög. Olja. Färgerna svåra att få exakta.

TAVLA nr 31

2017-09-01

Kaffepetter i Drängstugan, olja, bredd 48 cm, höjd 44 cm

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

YLVA och MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET
ANN-CATRINE JANSSON, Luleå

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

INGRID SJÖSTEDT, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MIKAEL RUDHOLM, Stockholm

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

YLVA OCH MARTIN SJÖSTEDT, Marieholm

 

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.

OK VARGEN, Kalix
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt.
OK VARGEN, Kalix

 Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER