OM FÖRFATTARE

ARONSON, Stina

Författaren STINA ARONSON bodde 6 år i Sandträsk. Under den tiden skrev hon tre romaner alla utgivna på Bonniers förlag. Då hon bodde i Sandträsk skrev hon om miljön i södra Sverige, mest om Uppsalatrakten. Då hon flyttade dit skrev hon om ödemarken i norr.
Läs mer »

BOSTRÖM, Helga

Hur hårt kan ett författaröde vara? Helga Boström var ett begåvat barn och fick hoppa över klasser i skolan. Hon fick studera till småskolelärarinna. Lite mer än 25 år gammal tvingades hon in på ålderdomshem. Inte ens 30 år gammal hämtades hon sedan mitt i vintern av tre poliser i hemmet flera kilometer in i väglöst land. Ändå hade hon kraften att bli både konstnär och författare.
Läs mer »

BOSTRÖM, Verner

Verner Boström, en märklig man, en bekant till oss. Så kan säkert många i Lappträsk och byarna runt omkring säga om diktaren och enslingen Verner Boström. Han är sparsam med orden men de flödar som en lappländsk jojk. Låter likadant men med oändliga många variationer.
Läs mer »

BYSTRÖM, Hilja

Hilja Byström var gift med den i Råneå mycket välkände kyrkoherden Engelbert Byström. Prästfrun Hilja Byström var däremot inte alls känd i byn och i synnerhet inte bland oss ungdomar i enhetsskolan. Ändå var hon byns enda författare som gett ut 8 böcker, varav 7 skrevs i Råneå. Vi kunde en del om Pär Lagerkvist, Hjalmar Söderberg, Strindberg och Heidenstam men inte ett ord om den enda lokala författaren som fanns.
Läs mer »

EKMAN, Kerstin

Hon började som deckarförfattare med boken "30 meter mord" och är troligen den första med den bakgrunden, som valts in i Svenska Akademien (1978). Platsen i Akademien gäller tills författaren dör, men Kerstin Ekman avgick! Hon lämnade sin stol i samband med bråket om den av Iran dödsdömde engelsk-indiske författaren Salman Rushdie. Svenska Akademien ville inte ta ett tillräckligt hårt avstånd från den iranska hållningen gentemot Rushdies Satansverserna, så Kerstin Ekman tog konsekvenserna av sitt ställningstagarnde och avgick. Hon deltar inte i några möten som Akademien har.
Läs mer »

ENQUIST, Per Olov

Per Olov Enquist är född i Hjoggböle. Hans berättelser utspelas i verkligheten. "Så var det. Detta är hela historien som jag berättat den. Nu fortsätter den utan att jag berättar." Så gör Per Olov Enquist då och då. Därför börjar jag med PO Enquists tunnaste bok, MANNEN I BÅTEN, 28 sidor lång och rikt illustrerad. Därefter berättar jag lite om författaren.
Läs mer »

HEDENVIND-ERIKSSON, Gustav

Idag är det kanske inte så många som kommer ihåg den kraftfulle författaren Gustav Hedenvind-Eriksson. Han betraktades redan från början som proletärförfattare, uppvuxen i den lilla byn Gubbhögen och av många ansedd vara den starkaste manenn i Jämtland.
Läs mer »

HELLSING, Lennart

Säg Krakel Spektakel så tänker många på LENNART HELLSING, en av Sveriges bästa barnboksförfattare. Han skulle bli ingenjör enligt familjens önskan och sitt eget teknikintresse. 20 år gammal inkallades han i samband med krigsutbrottet och utbildades till stormpionjär (elitsoldat som ska förstöra fiendens befästningar) men trots detta fick han 1944 vid beredskapen i Tornedalen en dag ta emot 500 lösspringande hästar som kom i samband med flyktingströmmen från Finland. 1945 debuterade han som författare med en diktbok.
Läs mer »

HÖIJER, Björn-Erik

Albert Eliasson hade väntat i dagar på att skaren skulle bli hård och fin. När den morgonen äntligen kom strosade han omkring på järnvägsstationen som om han aldrig sett den. Stinsen blev allt mer irriterad på detta "tysta och obråttoma sätt" som folket i bygden hade. Hinner jag inte idag, så hinnerr jag kanske imorgon. Albert Eliasson är "mannen på myren". Under några vårvinternätter drog han en kälke med hö i sammanlagt 50 mil.
Läs mer »

ISAKSSON, Folke

En mycket välkänd svensk författare har vuxit upp i Kalix och Gammelstad. Det är FOLKE ISAKSSON, som föddes den 9 oktober 1927 i Lutherska Missionshuset i Kalix. Han inledde en framgångsrik diktargärning, men gjorde sedan ett 18 år långt uppehåll från all poesi. Inte förrän han en gråtrist aprildag i Bälinge hörde storspoven fick han tillbaka inspirationen.
Läs mer »

JONSSON, Thorsten

THORSTEN JONSSON är en av mina favoritförfattare, född i Hörnsjö utanför Vännäs i Västerbotten - en briljant novellförfattare. 1950 dog han bara 40 år gammal. 1943 - 1946 var han DN:s korrespondent i USA och anses vara den person som gjort mest för att introducera de stora amerikanska författarna i svensk litteratur. Särskilt uppmärksammade blev "de hårdkokta" som t. ex. Faulkner, Hemingway och Steinbeck. Det är INTE litteratur som handlar om våld, mord och mycket blod.
Läs mer »

LAGERKVIST Pär

Författaren Pär Lagerkvist var rädd för döden. Han grubblade hela sitt liv på vad som var livets mening. I skådespelet "Det eviga leendet" beslutar en grupp människor som också diskuterat samma sak utan att komma fram till något definitivt, att helt enkelt gå upp till gud och fråga honom. Efter en oändligt lång vandring kommer de fram. Gud stod på vedbacken och sågarde ved. Han kom inte ihåg att ha skapat människorna. Till slut sa han att han inte kommer ihåg om han haft någon särskild avsikt med dem. Episoden nämns även i "Himlens hemlighet" och i den mycket fina barnskildringen "Gäst hos verkligheten".
Läs mer »

LARSSON, Einar

Einar Larsson växte enligt egen utsago upp i vildmarken bland skator och harpaltar. Byn heter Naisjärv 4 mil norr om Överkalix. 4 kilometer var det till landsvägen. I bästa fall hade någon hästsläde hunnit före så att det var lättare att gå. Och hembygdens språk kämpade han ständigt med och mot. De 48 åren då han bodde hemma, betraktade han som en stor språklig isolering, där det bara fanns ett språk - överkalixmålet.
Läs mer »

LINDEGREN, Erik

Erik Lindegren är en svår författare. Ibland anses han nästan vara helt obegriplig. Hans genombrottsbok hette "mannen utan väg", skriven i det kaotiska och skrämmande året då andra världskriget började. Dikterna är lika splittrade som människorna förmodligen var. Samtidigt har denne författare skrivit en av de mest kända svenska kärleksdikterna, Arioso.
Läs mer »

MAJAKOVSKIJ, Vladimir

VLADIMIR MAJAKOVSKIJ var en rysk författare från Georgien. Han började som naturpoet men blev snart författaren som hyllade framtiden och den tekniska utvecklingen. 1917 blev han en av dem som hyllade den ryska revolutionen, men då konsten stelnade inom revolutionen gjorde Majakovskij uppror mot revolutionen. Hans absurad dikter fascinerade mig redan som tonåring.
Läs mer »

MORGENSTERN, Christian

Christian Morgenstern, en tysk författare som dog för ungefär 100 år sedan, är nog inte så känd idag, men han borde vara uppskattad även nu. Han såg det absurda i världen omkring sig. Vår värld idag har också många absurda inslag. Här berörs bara en liten del från boken DET UPPLYSTA MÅNLAMMET.
Läs mer »

NORDH, Bernhard

Bernhard Nordh är en märklig författare, mycket populär hos läsarna men han förbigicks med tystnad av kritikerna. Litteraturhistorierna nämnde hononm inte. Han togs inte med i antologier. Men två av hans böcker såldes i 290 250 ex respektive 256 000 ex. Sammanlagt trycktes Bernhard Nordhs böcker i 2 718 000 ex
Läs mer »

RURLING, Leif

Minnesgoda Lulebor kanske kommer ihåg en särskild söndag i augusti under 1950-talet, då världsrekordet i längdhopp slogs på Skogsvallen. Sten Lauri från Kukkola, vaktmästare på Skogsvallen, hade kallats in för att ta en extra poäng till Luleå i längdhopp. Det fick bli hur kort som helst men det måste vara godkänt. Han hade stövlar med stålhätta och NJA-overall. Pensionerade luftvärnsofficeren Bertel Centerbielke var gropansvarig. Han trodde inte sina ögon då hoppet skulle mätas.
Läs mer »

RÖRLING, Arnold

Arnold Rörling, en skrivmaskin och en stor gustaviansk säng i ett mycket litet hyresrum hos en statarfamilj i Åkers styckebruk i Södermanland. Bord rymdes inte. Sittande i sängen skrev den blivande författaren från Inbyn i Boden manus till sin första roman. Runt omkring rasade världskrigets stormar.
Läs mer »

VIKSTRÖM, Birger

BIRGER VIKSTRÖM hör till de författare som ibland placeras i Norrbotten, ibland i Västerbotten. Han är född i Södra Bredåker, men växte upp i Jörn. Då han blev föräldralös återvände han till Boden och arbetade flera år i skogen. En gång deltog han i en tävling att göra en kofes. Den fick se ut hur som helst, men den fick inte likna nånting annat. Ingen kunde vinna. Däremot sporrade nog uppgiften Birger Vikströms humor. Han blev en av de största humoristerna i svensk litteratur.
Läs mer »
AKTUELLT

TAVLA nr 30

2017-08-11

Motivet är från Island. KAJPLATS kallar jag den. Bredden ca 45 cm, höjden ca 55 cm. Tavla nr 16 ANTON placeras nu i Arkivet

TAVLA nr 29

2017-08-05

Den här heter BÅTPLATYS, olja, ca 73 x 60. Tavla nr 15 placeras nu i ARKIV

MÅNADENS DIKT

2017-08-01

STRANDENS STIG

I Luleå finns inte
särskilt många bra saker
En av de få är
cykel- och promenadstigen
längs stranden mot Notviken
DEN SKA BORT
Kommunen tänker
gräva, gräva, gräva
för vatten och avlopp
Ett nytt 5-årsprojekt -
och fort går det inte.

Tror nog att gubbarna
på 50-talet
som grävde med
korp, spett och spade
var mycket snabbare

Och fina stigar
förstörde de inte

TAVLA nr 28

2017-07-22

STRANDEN. Storlek bredd ca 73, höjd cirka 60, olja. Tavla nr 14 BLÅ LASTBIL förs nu över till ARKIVET

TAVLA nr 27

2017-07-14

kallar jag STENSKOG. (En brand i en skog) Tavlans storlek är ca 55 cm bred, 46 cm hög, olja

MÅNADENS DIKT

2017-07-01

SKOGENS DJUR

Ibland kommer skogens djur nära
Står en stund och tittar
med lugna ögon
och går sedan
stillsamt vidare
De vill visa att vi visst
kan umgås
Skogens djup är stort
och stigarna många

TAVLA nr 26

2017-06-26

Den här kallar jag STORM. Storleken är ca 73 cm (bredd) x  60 cm (höjd). Olja. Motivet är från Kalix skärgård

Ingrid Sjöstedt, STAFFANSTORP

TAVLA nr 25

2017-06-21

Det har varit lite trögt ett tag. Många målningar är på gång. Nu blev VINDFLÖJEL I SKÄRGÅRDEN klar.
Storleken är 41 cm bred, 35 cm hög

MÅNADENS DIKT

2017-06-01

DET BLIR NOG BRA

det där med den sena våren
och med sommaren också.

I går morse var det dubbelt så varmt
som dagen innan;
plus två mot plus en dagen innan.
Idag var det plus fyra,
dubbelt så varmt som i går.

Då är det säkert plus åtta
i morgon
och om bara några dagar
är högsommarvärmen här

ORMBERGET

2017-05-24

Idag på morgonen gjorde jag årets första besök på Ormberget. Bara jag och fågelsången fanns där. Mycket lugnt och stillsamt. På några ställen låg packad snö kvar i motionsspåren. Skönt att slippa de skidåkare som tror att de kommunala spåren på Ormberget är deras personliga egendom.

TAVLA nr 24

2017-05-18

Den här målningen från fjällvärlden kallar jag UPPRINNELSE. Storleken är ca 65 cm bred, 55 cm hög. Oljemålning. Tavla nr 13 FORS flyttas nu över till Arkiv.

HAPARANDA-BLADET

2017-05-15

slutar att införa "Tankar inför helgen" - dikter från läsare. Det är den enda dagstidning som gjort det och nu upphör den delen av tidningens utgivning, i och med att MARIANNE BERGLUND, som ansvarat för sidan, håller på att trappa ner. För min del betyder det att jag nu i fredags, 12 maj, fick en HELSIDA om mig plus 5 dikter från senaste boken, skrivet av Marianne. Roligt, men tråkigt att den fina kanalen att få enstaka dikter publicerade har upphört.
Jag tackar för de åren jag fått vara med.

MÅNADES DIKT

2017-05-01

SJÄLV ÄR JAG

Själv är jag
grinig, tvär och sur.

Mest ilsken är jag
på dem som surar
och är arga hela tiden
och på osämjan här omkring
och våldet i världen

Man kan bli rent förbannad
på folk
som tappar humöret och
inte kan hålla sams.

Och sur blir jag
då nån roffar åt sig
och ännu mer
när politiker låtsas veta
något
om det dom inte vet.

Det är då jag blir
grinig, tvär och sur …
och det går inte över.

Under 2017 ska försöka fullfölja min ambition att publicera en dikt varje månad. Sedan får vi se.

FEMTE DIKTBOKEN

2017-04-28

Nu har jag två mindre kartonger med diktboken Som en knöl på ett träd i en skog här hemma. Det är min sammanlagt tolfte bok. Priset på boken är 100 kronor plus porto om jag skickar med posten. All distribution sker här hemifrån.
Den första som fick boken i sin hand var Marianne Berglund i Hedenäset. Hon har i Haparanda-Bladet under många år förtjänstfullt publicerat dikter från läsare. Mig veterligt är det den enda tidning i Norrbotten som gjort så. Tyvärr har inte andra dagstidningar insett värde av lokalt författade dikter. Stort tack till Marianne Berglund. Förhoppningsvis kan hon fortsätta länge än.

TAVLA nr 23

2017-04-28

BLEKINGE 84 kallar jag den här tavlan - den tredje jag gjort "från början" sedan jag började måla igen hösten 2016.Storleken är 53,5 cm bred, 65 cm hög. Det var svårt att i befintligt ljus på färgerna att stämma vid fotograferingen.
Tavla nr 13, FORS, placeras i Arkiv.

TAVLA nr 22

2017-04-15

har jag kallat VASSBÅT. Storleken är ca 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Målning nummer 12 "Fönster mot sjön" placeras nu i Arkiv. 

PRÄSTENS LILLA KRÅKA

2017-04-12

I barnramsor och sagor kan de mest underliga saker hända. Eller vad sägs om barnramsan

   Prästens lilla kråka
   skulle ut och åka.
   Ingen hade hon som körde
   Än slank hon hit
   än slank hon dit
   än slank hon ner i dike.

Inte har det blivit begripligare för att man ändrat början till "Mammas lilla kråka". Fast OM man söker förklaring till den underliga händelsen, så får man veta att versen INTE handlar om fågeln kråka. Ordet kråka
var i vissa delar av vårt land en skämtsam benämning på flicka eller även det ålderdomligt: någon som är tafatt eller dumdristig. (En orättvis jämförelse med den kloka och listiga kråkfågeln).

TAVLA nr 21

2017-04-10

Den här målningen kallar jag VINTERCYKEL. Ännu är det mer vinter än sommar här och cykeln får nog stå där den står någon vecka till. Målningens storlek är 55 cm bred, 46m cm hög. Målning nr 11 ("Småkvarn") placeras nu i Arkivet.

Jerker och Sandra 30.4.17

TAVLA 20

2017-04-08

kallar jag STORÖN, eftersom motivet är hämtat därifrån. Målningen påbörjades för flera år sedan. Storleken är 61 cm bred, 50 cm hög, olja. Tavla nummer 10, "Udden" har flyttats till Arkiv

Anna-Märta Henriksson, Storön

SOM EN KNÖL PÅ ETT TRÄD

2017-04-07

Nu har min 5:e diktbok skickats till tryckeriet. I början av maj väntas den vara klar. Det är min 12:e bok efter debuten 2009 och förmodligen är det också den sista.

TAVLA nr 19

2017-04-04

har jag kallat MYR fritt efter naturen. Platsen är en bit öster om Töre i närheten av Tretjärnarna. Tavlans storlek är ca 61,5 cm bred och 50 cm hög, olja. Tavla nummer 9 har nu förts över till Arkivet.

STINA NORDAHL 30.4.17.

MÅNADENS DIKT

2017-04-01

JAG VET

Jag vet
att någon följer mig
på stigen,
någon som jag inte kan se,
Men som pekar ut
var nornorna blommar
och var sparvugglan
har sitt bo.

IDROTTSBLADET

2017-03-29

var en viktig tidning i min ungdom; lika viktig som Rekord-Magasinet. Nyligen tittade jag på Google på bilder av fotbollsspelare och fick syn på en tecknad bild: "stulen från IDROTTSBLADET". Den väckte barndomsminnen till liv. De timslånga fotbollsmatcherna mellan byns ungar tills det mörknade eller tills det var dags att gå hem och äta - eller handgripligen hämtades hem (som på teckningen).
Bildtexten: Mitt i matchens mest kritiska moment blev hemmalagets målvakt plötsligt satt ur spel.
Det finns en signatur till originalteckningen, som jag ritat av, men jag kan inte tyda den.

IDROTTSBLADET var till stor del TORSTEN TEGNÉRS (TT) tidning. Jag tror att han skrev ALLT, och hans speciella sätt att betona det viktiga genom att använda VERSALER gjorde att vi verkligen förstod vad som var viktigt och vad som var mindre viktigt.

 

TAVLA nr 18

2017-03-28

blev klar igår, men då ville inte datorn samarbeta med mig. Tavlan heter "VÅR I ANDERSTJÄRNSSKOGEN"
Storleken är 73x60, olja. Tavla nummer 8, "Finska sidan" lägger jag nu i Arkivet

SOM EN KNÖL PÅ ETT TRÄD

2017-03-16

Nu har jag trots allt bestämt mig för att ge ut en diktbok till. Den heter Som en knöl på ett träd i en skog. Som vanligt är det en blandning av natur och naturupplevelser och andra iakttagelser.

TAVLA nr 17

2017-03-13

kallar jag "Stenkoll". Det är den andra orienteringsmålningen. Storleken är ca 54,5 bred, 65,5 hög. Oljefärg som vanligt. Målning nr 7 "På spaning" har nu förts över till Arkivet.

TAVLA nr 16

2017-03-09

Jag har jobbat med två målningar på orienterare. Den här kallar jag ANTON. Storleken är cirka 61cm (bred) x 50 cm (hög). Tavla nummer 6, "Bänken", förs nu över till Arkivet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 0920-177 41, 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE ARTIKLAR KONTAKT NOVELLER