OM FÖRFATTARE

ARONSON, Stina

Författaren STINA ARONSON bodde 6 år i Sandträsk. Under den tiden skrev hon tre romaner alla utgivna på Bonniers förlag. Då hon bodde i Sandträsk skrev hon om miljön i södra Sverige, mest om Uppsalatrakten. Då hon flyttade dit skrev hon om ödemarken i norr.
Läs mer »

BOSTRÖM, Helga

Hur hårt kan ett författaröde vara? Helga Boström var ett begåvat barn och fick hoppa över klasser i skolan. Hon fick studera till småskolelärarinna. Lite mer än 25 år gammal tvingades hon in på ålderdomshem. Inte ens 30 år gammal hämtades hon sedan mitt i vintern av tre poliser i hemmet flera kilometer in i väglöst land. Ändå hade hon kraften att bli både konstnär och författare.
Läs mer »

BOSTRÖM, Verner

Verner Boström, en märklig man, en bekant till oss. Så kan säkert många i Lappträsk och byarna runt omkring säga om diktaren och enslingen Verner Boström. Han är sparsam med orden men de flödar som en lappländsk jojk. Låter likadant men med oändliga många variationer.
Läs mer »

BYSTRÖM, Hilja

Hilja Byström var gift med den i Råneå mycket välkände kyrkoherden Engelbert Byström. Prästfrun Hilja Byström var däremot inte alls känd i byn och i synnerhet inte bland oss ungdomar i enhetsskolan. Ändå var hon byns enda författare som gett ut 8 böcker, varav 7 skrevs i Råneå. Vi kunde en del om Pär Lagerkvist, Hjalmar Söderberg, Strindberg och Heidenstam men inte ett ord om den enda lokala författaren som fanns.
Läs mer »

EKMAN, Kerstin

Hon började som deckarförfattare med boken "30 meter mord" och är troligen den första med den bakgrunden, som valts in i Svenska Akademien (1978). Platsen i Akademien gäller tills författaren dör, men Kerstin Ekman avgick! Hon lämnade sin stol i samband med bråket om den av Iran dödsdömde engelsk-indiske författaren Salman Rushdie. Svenska Akademien ville inte ta ett tillräckligt hårt avstånd från den iranska hållningen gentemot Rushdies Satansverserna, så Kerstin Ekman tog konsekvenserna av sitt ställningstagarnde och avgick. Hon deltar inte i några möten som Akademien har.
Läs mer »

ENQUIST, Per Olov

Per Olov Enquist är född i Hjoggböle. Hans berättelser utspelas i verkligheten. "Så var det. Detta är hela historien som jag berättat den. Nu fortsätter den utan att jag berättar." Så gör Per Olov Enquist då och då. Därför börjar jag med PO Enquists tunnaste bok, MANNEN I BÅTEN, 28 sidor lång och rikt illustrerad. Därefter berättar jag lite om författaren.
Läs mer »

HEDENVIND-ERIKSSON, Gustav

Idag är det kanske inte så många som kommer ihåg den kraftfulle författaren Gustav Hedenvind-Eriksson. Han betraktades redan från början som proletärförfattare, uppvuxen i den lilla byn Gubbhögen och av många ansedd vara den starkaste manenn i Jämtland.
Läs mer »

HELLSING, Lennart

Säg Krakel Spektakel så tänker många på LENNART HELLSING, en av Sveriges bästa barnboksförfattare. Han skulle bli ingenjör enligt familjens önskan och sitt eget teknikintresse. 20 år gammal inkallades han i samband med krigsutbrottet och utbildades till stormpionjär (elitsoldat som ska förstöra fiendens befästningar) men trots detta fick han 1944 vid beredskapen i Tornedalen en dag ta emot 500 lösspringande hästar som kom i samband med flyktingströmmen från Finland. 1945 debuterade han som författare med en diktbok.
Läs mer »

HÖIJER, Björn-Erik

Albert Eliasson hade väntat i dagar på att skaren skulle bli hård och fin. När den morgonen äntligen kom strosade han omkring på järnvägsstationen som om han aldrig sett den. Stinsen blev allt mer irriterad på detta "tysta och obråttoma sätt" som folket i bygden hade. Hinner jag inte idag, så hinnerr jag kanske imorgon. Albert Eliasson är "mannen på myren". Under några vårvinternätter drog han en kälke med hö i sammanlagt 50 mil.
Läs mer »

ISAKSSON, Folke

En mycket välkänd svensk författare har vuxit upp i Kalix och Gammelstad. Det är FOLKE ISAKSSON, som föddes den 9 oktober 1927 i Lutherska Missionshuset i Kalix. Han inledde en framgångsrik diktargärning, men gjorde sedan ett 18 år långt uppehåll från all poesi. Inte förrän han en gråtrist aprildag i Bälinge hörde storspoven fick han tillbaka inspirationen.
Läs mer »

JOHNSON EYVIND

EYVIND JOHNSON hör till de författare i Sverige som fått Nobels litteraturpris.1974 fick han dela priset med en annan svensk författare - HARRY MARTINSSON. Båda växte upp i fattiga förhållanden och båda blev placerade som fosterbarn. Harry Martinsson då hans far dog och modern emigrertade till Amerika; Eyvind Johnsson då fadern på grund av silikos blev så sjuk att han inte kunde försörja familjen. Båda två sökte sig tidigt bort från sin uppväxtmiljö. Martinsson gick till sjöss; Johnsson vandrade iväg längs järnvägen för att försöka klara sig på egen hand. Drygt 20 år gamla debuterade båda som författare.
Läs mer »

JONSSON, Thorsten

THORSTEN JONSSON är en av mina favoritförfattare, född i Hörnsjö utanför Vännäs i Västerbotten - en briljant novellförfattare. 1950 dog han bara 40 år gammal. 1943 - 1946 var han DN:s korrespondent i USA och anses vara den person som gjort mest för att introducera de stora amerikanska författarna i svensk litteratur. Särskilt uppmärksammade blev "de hårdkokta" som t. ex. Faulkner, Hemingway och Steinbeck. Det är INTE litteratur som handlar om våld, mord och mycket blod.
Läs mer »

LAGERKVIST Pär

Författaren Pär Lagerkvist var rädd för döden. Han grubblade hela sitt liv på vad som var livets mening. I skådespelet "Det eviga leendet" beslutar en grupp människor som också diskuterat samma sak utan att komma fram till något definitivt, att helt enkelt gå upp till gud och fråga honom. Efter en oändligt lång vandring kommer de fram. Gud stod på vedbacken och sågarde ved. Han kom inte ihåg att ha skapat människorna. Till slut sa han att han inte kommer ihåg om han haft någon särskild avsikt med dem. Episoden nämns även i "Himlens hemlighet" och i den mycket fina barnskildringen "Gäst hos verkligheten".
Läs mer »

LARSSON, Einar

Einar Larsson växte enligt egen utsago upp i vildmarken bland skator och harpaltar. Byn heter Naisjärv 4 mil norr om Överkalix. 4 kilometer var det till landsvägen. I bästa fall hade någon hästsläde hunnit före så att det var lättare att gå. Och hembygdens språk kämpade han ständigt med och mot. De 48 åren då han bodde hemma, betraktade han som en stor språklig isolering, där det bara fanns ett språk - överkalixmålet.
Läs mer »

LINDEGREN, Erik

Erik Lindegren är en svår författare. Ibland anses han nästan vara helt obegriplig. Hans genombrottsbok hette "mannen utan väg", skriven i det kaotiska och skrämmande året då andra världskriget började. Dikterna är lika splittrade som människorna förmodligen var. Samtidigt har denne författare skrivit en av de mest kända svenska kärleksdikterna, Arioso.
Läs mer »

MAJAKOVSKIJ, Vladimir

VLADIMIR MAJAKOVSKIJ var en rysk författare från Georgien. Han började som naturpoet men blev snart författaren som hyllade framtiden och den tekniska utvecklingen. 1917 blev han en av dem som hyllade den ryska revolutionen, men då konsten stelnade inom revolutionen gjorde Majakovskij uppror mot revolutionen. Hans absurad dikter fascinerade mig redan som tonåring.
Läs mer »

MORGENSTERN, Christian

Christian Morgenstern, en tysk författare som dog för ungefär 100 år sedan, är nog inte så känd idag, men han borde vara uppskattad även nu. Han såg det absurda i världen omkring sig. Vår värld idag har också många absurda inslag. Här berörs bara en liten del från boken DET UPPLYSTA MÅNLAMMET.
Läs mer »

NORDH, Bernhard

Bernhard Nordh är en märklig författare, mycket populär hos läsarna men han förbigicks med tystnad av kritikerna. Litteraturhistorierna nämnde hononm inte. Han togs inte med i antologier. Men två av hans böcker såldes i 290 250 ex respektive 256 000 ex. Sammanlagt trycktes Bernhard Nordhs böcker i 2 718 000 ex
Läs mer »

RURLING, Leif

Minnesgoda Lulebor kanske kommer ihåg en särskild söndag i augusti under 1950-talet, då världsrekordet i längdhopp slogs på Skogsvallen. Sten Lauri från Kukkola, vaktmästare på Skogsvallen, hade kallats in för att ta en extra poäng till Luleå i längdhopp. Det fick bli hur kort som helst men det måste vara godkänt. Han hade stövlar med stålhätta och NJA-overall. Pensionerade luftvärnsofficeren Bertel Centerbielke var gropansvarig. Han trodde inte sina ögon då hoppet skulle mätas.
Läs mer »

RÖRLING, Arnold

Arnold Rörling, en skrivmaskin och en stor gustaviansk säng i ett mycket litet hyresrum hos en statarfamilj i Åkers styckebruk i Södermanland. Bord rymdes inte. Sittande i sängen skrev den blivande författaren från Inbyn i Boden manus till sin första roman. Runt omkring rasade världskrigets stormar.
Läs mer »

VIKSTRÖM, Birger

BIRGER VIKSTRÖM hör till de författare som ibland placeras i Norrbotten, ibland i Västerbotten. Han är född i Södra Bredåker, men växte upp i Jörn. Då han blev föräldralös återvände han till Boden och arbetade flera år i skogen. En gång deltog han i en tävling att göra en kofes. Den fick se ut hur som helst, men den fick inte likna nånting annat. Ingen kunde vinna. Däremot sporrade nog uppgiften Birger Vikströms humor. Han blev en av de största humoristerna i svensk litteratur.
Läs mer »
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


 



 

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER