ARKIVET

BOKTIPS 3

2014-04-10

KOMMISSARIENS LÖFTE

Svenska bokklubbar och kultursidor brukar vanligen påstå att nordiska och engelska deckare hör till världstoppen. Sällan nämns schweizaren Friedrich Dürrenmatt och hans bok Kommissariens löfte - en klassiker på 150 sidor, fjärran från nutida mastodontdeckare.
En mycket ung flicka har hittats mördad i ett skogsparti nära staden. Mördaren har använt rakkniv och barnet är svårt skuret. Det är det tredje likadana mordet i trakten. Alla offren har varit unga flickor, blonda med lång fläta och på sig hade de alla haft en röd kjol. Efter 60 sidor tror man som läsare att fallet är löst. En luffare, tillika gårdfarihandlare, och den som hittade den tredje flickan, hade gripits. Han nekade visserligen men i hans försäljningsområde ingick alla tre mordplatserna och han sålde bl.a. rakknivar. Till slut pressades han att erkänna det tredje mordet. Han tog sitt liv i fängelset innan rättegången. Bara en man, kommissarien Matthäi trodde att luffaren var oskyldig. Han slutade som polis, köpte en bensinstation och började bo ihop med en tidigare ganska lösaktig kvinna, som hade en blond dotter och dottern bar ofta röd kjol. Kommissarien hade lovat modern till den tredje flickan att han skulle ta fast mördaren. Nu väntade han bara dag ut och dag in.
Illustrationen är från pärmen till En bok för alla. Kommissarien var den enda som kopplade samma flickans teckning av en jätte som hon fick chokladbollar av och som kom i en stor bil, med mördaren.
Boken kanske du måste söka på antikvariat eller i biblioteket. 

 

SIMNING och BOKUTGIVNING

2014-03-26

Just nu jobbar jag med min artikel om simmaren ARNE BORG. Denne mycket specielle idrottsman kommer att presenteras här om några dagar.
Min diktbok I gryningen spelar tjädern läggs in i förlagets produktionsarbete under nästa vecka och Solveigs tredje upplaga av Vantboken Solveigs vantar har nu anlänt till förlaget i Hedenäset.

BOKTIPS 2

2014-03-06

MANNEN I BÅTEN

OM du har väldigt lite tid för läsning men ändå vill läsa något bra och känslosamt kan du välja Mannen i båten av västerbottningen Per Olov Enquist. På sin höjd tar läsningen av de 28 sidorna en kvart och då har du fått stanna till flera gånger för att begrunda ett och annat.
Boken handlar om två små pojkar, nio och tio år gamla. Handlingen utspelas i Bursjön i Västerbotten nära Skellefteå. Det är P O Enquists hemtrakter. Tioåringen heter Håkan, den andre är berättelsens jag.
Pojkarna bygger en flotte av timmerstockar som de gömt i samband med flottningen. Den ena pojken hämtas av mannen i båten, den andre söker hela sommaren efter sin kamrat.
Boken finns säkert på bibliotek och antikvariat. Dessutom finns berättelsen i flera antologier. De mycket fina illustrationerna är gjorda av Thormod Kidde. En har jag ritat av här ovan.

Klar med diktboken

2014-03-04

Nu har jag avslutat arbetet med min tredje diktsamling. Den kommer att heta I gryningen spelar tjädern. En av dikterna heter Titor, därav vinjettbilden. Nu återstår ett långt och tidsödande arbete med att få boken tryckt och utgiven.

eProvins

2014-02-18

eProvins är en litterär nättidskrift parallell med den kanske mer kända PROVINS, som bevakar all nyutgivning av litteratur i Norrland. Idag publicerades min novell Blanketter i eProvins.
Om du vill kan du läsa den på nätet. Du kan söka på eProvins och mitt namn. (Det finns flera Leif Larsson med olika mellannamn. Jag använder inte något mellannamn). Jag tror att du även kan också söka på eProvins Blanketter. När du kommit fram till Startsidan - sök då på Nyskrivet.
Fick alldeles nyss eProvins egen "spridningsinformation".

http://www.norrlitt.se/provins/nyskrivet/687-blanketter.html

 

NYTT PROJEKT DIKTER

2014-02-05

Att skicka iväg manus till en ny novellsamling innebär inte att skrivlusten tar slut. Nu håller jag på att samla ihop mina dikter till en min tredje diktsamling. Den ska heta I gryningen spelar tjädern. Det blir en del dikter om fåglar men som i mina tidigare diktsamlingar dessutom om mycket annat. Tjädern på vinjettbilden håller jag på att göra klar. Förhoppningsvis blir den diktsamlingens omslagsbild.
Något utgivningsdatum finns inte ännu. 

BOKTIPS 1

2014-01-19

Om du vill läsa en tunn men mycket bra bok, så välj HUNDEN av KERSTIN EKMAN. Förutom att du själv får en fin läsupplevelse, så kan du stimulera någon tonåring till läsning, särskilt någon hundintresserad.
Boken handlar om en valp som springer iväg efter husse på ett skoterspår. Valpen hittar inte hem i kyla och snöstorm och tillbringar därför hela vintern ensam med obekanta faror. Berättelsen börjar under en granrot, där valpen ligger hoprullad med nosen under svansen. Han är så ung att han inte har några minnen och inte några erfarenheter, men han har turen att överleva.
På baksidan av boken står det att KERSTIN EKMAN berättar valpens historia enkelt, starkt och fängslande på varje rad.
LÄS DEN. Du kommer inte att ångra dig.

FJÄRDE NOVELLSAMLINGEN

2014-01-16

Nu är min fjärde novellsamling på väg. Just idag har jag skickat iväg mitt manus till LUMIO FÖRLAG. Den här gången är det 20 noveller, olika långa. Varken boktitel, illustrationer eller omslagsbild är ännu klara men de kommer.

FJÄRDE NOVELLSAMLINGEN

2014-01-16

Nu är min fjärde novellsamling på väg. Har just skickat iväg manus till LUMIO FÖRLAG. Än så länge saknar den både titel, illustrationer och omslagsbild. Den här gången är det 20 noveller, olika långa.

THORSTEN JONSSON-novell

2014-01-01

Handelsmannen Gran har konkurrerats ut av Konsum. Han beslutar att bränna ner sin affär. Försäkringsvärdet är högt och han ska hämnas genom att bli grossist i en ny affär. Novellen i Fly till vatten och morgon heter Ensam med en halv liter konjak. Innan Gran tänder på lägger han ut krollsprint i hela lokalen indränkt i fotogen. Det är mörkläggningstid under kriget och han måste arbeta i mörker. Efter att ha supit upp nästan hela halvlitern tänder han ett stearinljus som när det brunnit ner ska tända hela affären. MEN Gran har glömt att han öppnat källarluckan då han ska lämna lokalen ... Originalteckningen som jag ritat av är gjord av Ola Nyberg.

 <<-10  « Föregående  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Nästa »  +10>> 
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

SUCKEN

2017-02-13

Illustration till CHRISTIAN MORGENSTERNS dikt SUCKEN. Teckningen gjord efter Sven Nordqvist teckning i Poesi för högstadiet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER