ARKIVET

KVÄLLSSTUNDEN

2014-06-03

är en veckotidning av den gamla sorten med noveller, dikter, historiska återblickar och nästan varje vecka ett helsidesreportage om någon idrottsman eller någon stor idrottstävling.
Nu i KVÄLLSSTUNDEN nr 23 2014 sidan 3 har jag glädjen att ha fått med en av mina dikter, den som heter Det gör ingenting.

DIKTBOKEN KLAR

2014-05-10

Äntligen. Min 8:e bok tillika min 3:e diktsamling är klar! I gryningen spelar tjädern, 79 dikter om natur och annat, har jag idag hämtat i Hedenäset hos LUMIO FÖRLAG

BOKTIPS 4

2014-05-06

 

HELA BOLLEN SKA LIGGA STILL

Den här gången rekommenderar jag en diktbok: Hela bollen ska ligga still av BENGT CIDDEN ANDERSSON.
Hela boken består enbart av dikter om fotboll. Igenkänningseffekten är mycket stor för alla som någon gång under 1900-talet spelat  fotboll och särskilt för alla dem som spelat med fotbollsskor som hade hård tåhätta och då man hur lätt som helst i drömmarna kunde vara världens bäste spelare. Boken har kommit ut i många upplagor. Den senaste som jag känner till kom 2008. Kanske finns ännu nyare eftersom författaren dog 2013.

Utöver den snillrika boktiteln måste jag få peka på en typisk dikt i Cidden Anderssons bok:

BAKÅTPASSNINGEN
En gång
gjorde jag matchens enda mål.
Motståndarna vann.
Trots idiotförklaring
var jag lycklig.
För det var en
vacker lobb.

Originalteckningen som jag ritat av från boken är gjord av Ebbe Eberhardson
  

NYA DIKTBOKEN

2014-04-13

I GRYNINGEN SPELAR TJÄDERN

Fick idag första provtrycket på nya diktboken, I gryningen spelar tjädern. En del mindre justeringar måste göras men i övrigt är allt klart. Pärmens framsida kommer att se ut som bilden ovan. Efter cirka 2-3 veckor ska boken, min tredje diktsamling, vara klar.

BOKTIPS 3

2014-04-10

KOMMISSARIENS LÖFTE

Svenska bokklubbar och kultursidor brukar vanligen påstå att nordiska och engelska deckare hör till världstoppen. Sällan nämns schweizaren Friedrich Dürrenmatt och hans bok Kommissariens löfte - en klassiker på 150 sidor, fjärran från nutida mastodontdeckare.
En mycket ung flicka har hittats mördad i ett skogsparti nära staden. Mördaren har använt rakkniv och barnet är svårt skuret. Det är det tredje likadana mordet i trakten. Alla offren har varit unga flickor, blonda med lång fläta och på sig hade de alla haft en röd kjol. Efter 60 sidor tror man som läsare att fallet är löst. En luffare, tillika gårdfarihandlare, och den som hittade den tredje flickan, hade gripits. Han nekade visserligen men i hans försäljningsområde ingick alla tre mordplatserna och han sålde bl.a. rakknivar. Till slut pressades han att erkänna det tredje mordet. Han tog sitt liv i fängelset innan rättegången. Bara en man, kommissarien Matthäi trodde att luffaren var oskyldig. Han slutade som polis, köpte en bensinstation och började bo ihop med en tidigare ganska lösaktig kvinna, som hade en blond dotter och dottern bar ofta röd kjol. Kommissarien hade lovat modern till den tredje flickan att han skulle ta fast mördaren. Nu väntade han bara dag ut och dag in.
Illustrationen är från pärmen till En bok för alla. Kommissarien var den enda som kopplade samma flickans teckning av en jätte som hon fick chokladbollar av och som kom i en stor bil, med mördaren.
Boken kanske du måste söka på antikvariat eller i biblioteket. 

 

SIMNING och BOKUTGIVNING

2014-03-26

Just nu jobbar jag med min artikel om simmaren ARNE BORG. Denne mycket specielle idrottsman kommer att presenteras här om några dagar.
Min diktbok I gryningen spelar tjädern läggs in i förlagets produktionsarbete under nästa vecka och Solveigs tredje upplaga av Vantboken Solveigs vantar har nu anlänt till förlaget i Hedenäset.

BOKTIPS 2

2014-03-06

MANNEN I BÅTEN

OM du har väldigt lite tid för läsning men ändå vill läsa något bra och känslosamt kan du välja Mannen i båten av västerbottningen Per Olov Enquist. På sin höjd tar läsningen av de 28 sidorna en kvart och då har du fått stanna till flera gånger för att begrunda ett och annat.
Boken handlar om två små pojkar, nio och tio år gamla. Handlingen utspelas i Bursjön i Västerbotten nära Skellefteå. Det är P O Enquists hemtrakter. Tioåringen heter Håkan, den andre är berättelsens jag.
Pojkarna bygger en flotte av timmerstockar som de gömt i samband med flottningen. Den ena pojken hämtas av mannen i båten, den andre söker hela sommaren efter sin kamrat.
Boken finns säkert på bibliotek och antikvariat. Dessutom finns berättelsen i flera antologier. De mycket fina illustrationerna är gjorda av Thormod Kidde. En har jag ritat av här ovan.

Klar med diktboken

2014-03-04

Nu har jag avslutat arbetet med min tredje diktsamling. Den kommer att heta I gryningen spelar tjädern. En av dikterna heter Titor, därav vinjettbilden. Nu återstår ett långt och tidsödande arbete med att få boken tryckt och utgiven.

eProvins

2014-02-18

eProvins är en litterär nättidskrift parallell med den kanske mer kända PROVINS, som bevakar all nyutgivning av litteratur i Norrland. Idag publicerades min novell Blanketter i eProvins.
Om du vill kan du läsa den på nätet. Du kan söka på eProvins och mitt namn. (Det finns flera Leif Larsson med olika mellannamn. Jag använder inte något mellannamn). Jag tror att du även kan också söka på eProvins Blanketter. När du kommit fram till Startsidan - sök då på Nyskrivet.
Fick alldeles nyss eProvins egen "spridningsinformation".

http://www.norrlitt.se/provins/nyskrivet/687-blanketter.html

 

NYTT PROJEKT DIKTER

2014-02-05

Att skicka iväg manus till en ny novellsamling innebär inte att skrivlusten tar slut. Nu håller jag på att samla ihop mina dikter till en min tredje diktsamling. Den ska heta I gryningen spelar tjädern. Det blir en del dikter om fåglar men som i mina tidigare diktsamlingar dessutom om mycket annat. Tjädern på vinjettbilden håller jag på att göra klar. Förhoppningsvis blir den diktsamlingens omslagsbild.
Något utgivningsdatum finns inte ännu. 

 <<-10  « Föregående  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Nästa »  +10>> 
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER