ARKIVET

DÅ DU HÖR BJÖRNEN VISSLA

2014-08-07

I dagarna har jag hållit på att skicka allt material till min nästa novellsamling, Då du hör björnen vissla, till förlaget. Den innehåller 20 noveller och 10-talet illustrationer. Det blir min nionde bok. Nu återstår bara väntan. Kanske boken blir klar till oktober.

MÅNADENS DIKT

2014-08-01

GÖKEN I VÄSTER

Jag hörde göken i väster
flera dagar för sent:
Karlsson hade redan slagit höet
och hässjat -
en signal för göken att ge sig av
åt öster eller väster
men troligast åt söder.
Äggen låg redan i andras bon.
Bättre barnavård fanns
än den egna.

TYSTNADEN

2014-07-29

I veckans nummer av Kvällsstunden har jag fått min dikt Tystnaden publicerad. Den finns på sidan 26 i nummer 31 2014 av Kvällsstunden.

BRITA KAROLINA I BÅTMANSTORPET

2014-07-24

Brita Karolina Olofsdotter bodde större delen av sitt liv i ett båtsmanstorp i Fors utanför Örnsköldsvik. Hon var märklig på det sättet att hon INTE finns i någon födelsebok i Ångermanland. Hon är en släkting till Solveig och det enda jag först visste om henne var att hon hade bruna ögon, var vänsterhänt och rökte pipa. Så småningom hittade jag att hon var född år 1857. Det var faddrarna som sett till att det kommit med i Husförhörsboken. Då hon blev med barn och fadern (som så ofta) inte ville veta av barnet och inte heller ville gifta sig med Karolina, försökte hon framkalla missfall genom att sitta LÄNGE med fötterna i en iskall kallkälla. Metoden misslyckades. Hon fick tvillingar.
Om BRITA KAROLINA har jag berätta i en artikel som jag idag skickat till Släkthistoriskt forum

BOKTIPS 5

2014-07-17

MEDAN MÖRKRET FALLER

Den här boken av Anna Lihammer rekommenderar jag INTE till den läsare som är känslig för mycket obehagliga skildringar. Händelserna i boken utspelas 1934 och berättar om ett mycket mörkt kapitel i svensk historia - nämligen RASBIOLOGIN och dess yttersta former av skallmätning, insamling av dödskallar och till och med mätning och ingående undersökningar av hjärnor. Man utgick från att vissa människor var bättre än andra. Sverige (efter riksdagsbeslut) var först i världen med att införa Svenskt rashygieniskt institut (1921). Många människor drabbades av dessa fantasters undersökningar t.ex. samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar. Forskarna ansåg själva att de arbetade strängt vetenskapligt och hoppades bli världsberömda då de lade fram sin slutliga rapport.

Boken är otäck men mycket välskriven. Modellen är att likna vid en detektivroman. De som blir offer för en mördare (hämnare) är de högst uppsatta rashygienforskarna. 

MÅNADENS DIKT

2014-07-01

CIRKULATION

Doktorn sa att det var bra
att jag hade några hårstrån kvar
på tårna.
Cirkulationen i fötterna
var bra.
Hur blir det
om jag blir flint?

Sten Rönnberg

2014-06-28

är professor emeritus i bl.a. Kognitiv beteendeterapi. Han läser mycket och recenserar det han läser i ett eget stort nätverk.  Förutom de rent vetenskapliga verken tar han sig då och då tid att läsa skönlitteratur. Senast gällde det Keplers detektivromaner. Han gav också min diktbok I gryningen spelar tjädern mycket gott betyg och med en vetenskaplig koppling som jag blev mycket glad för. Ända sedan dess har jag försökt göra ett tecknat porträtt av honom, utan att ha lycktas fullt ut. Något antyder att det föreställer Sten, men jag är inte nöjd med resultatet, trots många bearbetningar.
Sten bor sommartid i Bondersbyn, vintertid i Uppsala eller Stockholm.

IDÉER

2014-06-18

Ibland frågar någon om varifrån jag får idéer till noveller och dikter. Det är inte lätt att svara på, men en del kommer då jag är ute på mina motionspromenader i skogen. Ibland ganska mycket, ibland bara ett ord eller ett par. I går kom den här dikten till mig:

Cirkulation
Doktorn sa
att det var bra
att jag hade några hårstrån kvar
på tårna.
Cirkulationen
i fötterna var bra.
Hur blir det
om jag blir flint?

KVÄLLSSTUNDEN igen

2014-06-07

Min 4:e novellsamling Då du hör björnen vissla kommer i månadsskiftet oktober-november. En av novellerna heter Han hette Gustav. Den har jag bearbetat och kortat ner så att den passar det utrymme som
veckotidningen KVÄLLSSTUNDEN har. För ett par dagar sedan fick jag besked om att novellen ska publiceras i nr. 24 (9-15 juni). Det gläder mig mycket.

STEN RÖNNBERG, professor

2014-06-04

Sten Rönnberg är professor emeritus i kognitiv beteendeterapi. Han har gett ut en rad vetenskapliga böcker, och har nu även under lång tid låtit andra ta del av hans stora beläsenhet. Varje vecka skickar han till stora nätverk ut recensioner av böcker som han läst. Mest är det naturligtvis fackböcker i hans eget vetenskapliga gebit, men då och då även vanlig skönlitteratur.

Nu har STEN RÖNNBERG efter att ha läst min senaste diktsamling skrivit följande recension:

Larsson: Dikter om naturen
Leif Larsson (född i Tärendö 1939) är en norrbottnisk författare som skrivit flera små böcker. Han arbetade som lärare i Kalix i nästan 40 år fram till för några år sedan. De senaste åren efter pensioneringen har han ofta gett ut ett par böcker om året. Han är född i norra Tornedalen, genomlevde sin barndom i Råneå, arbetade i Kalix och bor nu i Luleå. Den senaste boken (2014) heter "I gryningen spelar tjädern. 79 dikter om natur och annat" (Lumio, 70 s)

Det är en författare som är väl förtrogen med Norrbotten, dess människor och idrott samt dess djur och natur. Hans prosaböcker, främst novellsamlingar och samlingar av dikter, innehåller i varje novell och dikt en poäng som kan beskrivas som en höjdupplevelse, peak experience eller flow. Jag förmodar att Leif Larsson aldrig läst amerikanen Abraham Maslows och ungraren-amerikanen Mihaly Csikszentmihalyis böcker men hans författarskap är en strålande illustration till dessas böcker. I dikt efter dikt och i många noveller illustreras det som psykologen Maslow och senare Csikszentmihalyi beskriver som höjdupplevelser, peak experiensies och flow. För Leif Larsson förmedlar upplevelser av positiv stress i sina böcker som har beskrivits så väl av Maslow och Csikszentmihalyi men aldrig så levande som av den här hittills föga kände författaren i Norrbotten.
Jag tror att psykologer, psykoterapeuter och beteendevetare kan berika sina iakttagelser och sina upplevelser mycket genom att läsa Leif Larssons verk.

 <<-10  « Föregående  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Nästa »  +10>> 
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2020-04-03

 

 VIRUS

Då viruset kom
kunde alla drabbas
Riktigt illa kunde det gå
Om man var frisk
eller bara lite sjuk
kunde man inte veta
förrän man blivit testad

Då fick man kanske veta
att man varit frisk
hela tiden – till DÅ
Men nästa dag kunde man
vara sjuk
Det var ett sådant test


  

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER