ARKIVET

MÅNADENS DIKT

2014-07-01

CIRKULATION

Doktorn sa att det var bra
att jag hade några hårstrån kvar
på tårna.
Cirkulationen i fötterna
var bra.
Hur blir det
om jag blir flint?

Sten Rönnberg

2014-06-28

är professor emeritus i bl.a. Kognitiv beteendeterapi. Han läser mycket och recenserar det han läser i ett eget stort nätverk.  Förutom de rent vetenskapliga verken tar han sig då och då tid att läsa skönlitteratur. Senast gällde det Keplers detektivromaner. Han gav också min diktbok I gryningen spelar tjädern mycket gott betyg och med en vetenskaplig koppling som jag blev mycket glad för. Ända sedan dess har jag försökt göra ett tecknat porträtt av honom, utan att ha lycktas fullt ut. Något antyder att det föreställer Sten, men jag är inte nöjd med resultatet, trots många bearbetningar.
Sten bor sommartid i Bondersbyn, vintertid i Uppsala eller Stockholm.

IDÉER

2014-06-18

Ibland frågar någon om varifrån jag får idéer till noveller och dikter. Det är inte lätt att svara på, men en del kommer då jag är ute på mina motionspromenader i skogen. Ibland ganska mycket, ibland bara ett ord eller ett par. I går kom den här dikten till mig:

Cirkulation
Doktorn sa
att det var bra
att jag hade några hårstrån kvar
på tårna.
Cirkulationen
i fötterna var bra.
Hur blir det
om jag blir flint?

KVÄLLSSTUNDEN igen

2014-06-07

Min 4:e novellsamling Då du hör björnen vissla kommer i månadsskiftet oktober-november. En av novellerna heter Han hette Gustav. Den har jag bearbetat och kortat ner så att den passar det utrymme som
veckotidningen KVÄLLSSTUNDEN har. För ett par dagar sedan fick jag besked om att novellen ska publiceras i nr. 24 (9-15 juni). Det gläder mig mycket.

STEN RÖNNBERG, professor

2014-06-04

Sten Rönnberg är professor emeritus i kognitiv beteendeterapi. Han har gett ut en rad vetenskapliga böcker, och har nu även under lång tid låtit andra ta del av hans stora beläsenhet. Varje vecka skickar han till stora nätverk ut recensioner av böcker som han läst. Mest är det naturligtvis fackböcker i hans eget vetenskapliga gebit, men då och då även vanlig skönlitteratur.

Nu har STEN RÖNNBERG efter att ha läst min senaste diktsamling skrivit följande recension:

Larsson: Dikter om naturen
Leif Larsson (född i Tärendö 1939) är en norrbottnisk författare som skrivit flera små böcker. Han arbetade som lärare i Kalix i nästan 40 år fram till för några år sedan. De senaste åren efter pensioneringen har han ofta gett ut ett par böcker om året. Han är född i norra Tornedalen, genomlevde sin barndom i Råneå, arbetade i Kalix och bor nu i Luleå. Den senaste boken (2014) heter "I gryningen spelar tjädern. 79 dikter om natur och annat" (Lumio, 70 s)

Det är en författare som är väl förtrogen med Norrbotten, dess människor och idrott samt dess djur och natur. Hans prosaböcker, främst novellsamlingar och samlingar av dikter, innehåller i varje novell och dikt en poäng som kan beskrivas som en höjdupplevelse, peak experience eller flow. Jag förmodar att Leif Larsson aldrig läst amerikanen Abraham Maslows och ungraren-amerikanen Mihaly Csikszentmihalyis böcker men hans författarskap är en strålande illustration till dessas böcker. I dikt efter dikt och i många noveller illustreras det som psykologen Maslow och senare Csikszentmihalyi beskriver som höjdupplevelser, peak experiensies och flow. För Leif Larsson förmedlar upplevelser av positiv stress i sina böcker som har beskrivits så väl av Maslow och Csikszentmihalyi men aldrig så levande som av den här hittills föga kände författaren i Norrbotten.
Jag tror att psykologer, psykoterapeuter och beteendevetare kan berika sina iakttagelser och sina upplevelser mycket genom att läsa Leif Larssons verk.

KVÄLLSSTUNDEN

2014-06-03

är en veckotidning av den gamla sorten med noveller, dikter, historiska återblickar och nästan varje vecka ett helsidesreportage om någon idrottsman eller någon stor idrottstävling.
Nu i KVÄLLSSTUNDEN nr 23 2014 sidan 3 har jag glädjen att ha fått med en av mina dikter, den som heter Det gör ingenting.

MACKAN

2014-05-21

Det här är Mackan. Henne tänker jag mycket på just nu. I verkligheten finns hon inte, men jag har ändå tänkt göra henne till huvudperson i något som jag skriver. Hon var nämligen något så ovanligt som fotbollsspelare i en tid då ingen ens tänkt att flickor/damer kunde spela fotboll. Varje dag blir det några nya idéer, men vad slutprodukten blir återstår at se.

DIKTBOKEN KLAR

2014-05-10

Äntligen. Min 8:e bok tillika min 3:e diktsamling är klar! I gryningen spelar tjädern, 79 dikter om natur och annat, har jag idag hämtat i Hedenäset hos LUMIO FÖRLAG

BOKTIPS 4

2014-05-06

 

HELA BOLLEN SKA LIGGA STILL

Den här gången rekommenderar jag en diktbok: Hela bollen ska ligga still av BENGT CIDDEN ANDERSSON.
Hela boken består enbart av dikter om fotboll. Igenkänningseffekten är mycket stor för alla som någon gång under 1900-talet spelat  fotboll och särskilt för alla dem som spelat med fotbollsskor som hade hård tåhätta och då man hur lätt som helst i drömmarna kunde vara världens bäste spelare. Boken har kommit ut i många upplagor. Den senaste som jag känner till kom 2008. Kanske finns ännu nyare eftersom författaren dog 2013.

Utöver den snillrika boktiteln måste jag få peka på en typisk dikt i Cidden Anderssons bok:

BAKÅTPASSNINGEN
En gång
gjorde jag matchens enda mål.
Motståndarna vann.
Trots idiotförklaring
var jag lycklig.
För det var en
vacker lobb.

Originalteckningen som jag ritat av från boken är gjord av Ebbe Eberhardson
  

NYA DIKTBOKEN

2014-04-13

I GRYNINGEN SPELAR TJÄDERN

Fick idag första provtrycket på nya diktboken, I gryningen spelar tjädern. En del mindre justeringar måste göras men i övrigt är allt klart. Pärmens framsida kommer att se ut som bilden ovan. Efter cirka 2-3 veckor ska boken, min tredje diktsamling, vara klar.

 <<-10  « Föregående  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Nästa »  +10>> 
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

SUCKEN

2017-02-13

Illustration till CHRISTIAN MORGENSTERNS dikt SUCKEN. Teckningen gjord efter Sven Nordqvist teckning i Poesi för högstadiet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER