ARKIVET

MÅNADENS DIKT

2014-10-03

PARET

En äldre herre
och en äldre dam
promenerade in mot stan.
Han, hela tiden tre meter före.
Hon, hela tiden tre meter efter.
Sida vid sida kunde de inte gå.
"Han går alltid så fort ..."
"Hon går alltid så sakta ..."

FÖRHANDSBESTÄLLNING

2014-09-21

Alldeles nyss fick jag besked från förlaget att novellsamlingen Då du hör björnen vissla nu kan förhandsbeställas. Pris 125:- (Ordinarie pris 160:-)
Beställningen skickas till LUMIO FÖRLAG, Björkebyvägen 6, 95795 HEDENÄSET eller över nätet till info@lumio.se.
Uppge namn, adress, postadress, tel.nr  och e-postadress.
Vill du ha en hälsning från mig inskriven skickar du beställningen till mig. (Se mina kontakt-
uppgifter under KONTAKT)

DÅ DU HÖR BJÖRNEN VISSLA

2014-09-08

I går söndag, fick jag korrekturet till min nionde bok, novellsamling nummer fyra med namnet Då du hör björnen vissla. Nu blir det noggrann genomläsning och sedan ligger det avslutande arbetet hos förlaget, LUMIO. Fortfarande gäller oktober som utgivningsmånad.
Bilden är en del av omslagsbilden.

MÅNADENS DIKT

2014-09-01

RÖDVINGETRAST

En rödvingetrast!
tänker jag
och då ÄR det
en rödvingetrast.
Det känns bra
att vara den som bestämmer.
Varken fågelbok
eller kikare
behövs

ePROVINS

2014-08-12

Idag har en av mina noveller i nästa novellsamling, Då du hör björnen vissla, publicerats i ePROVINS, en BRA litteratursida på nätet. Novellen heter Då hon vaknade. Den är en mörk historia om en flicka som råkat illa ut och som svikits av den hon litat på.
Vill du läsa den innan novellsamlingen kommit ut? Gå in på länken www.eprovins.se eller googla på ePROVINS. Kommer inte mitt namn och novellen upp direkt, klickar du på NYSKRIVET.

DÅ DU HÖR BJÖRNEN VISSLA

2014-08-07

I dagarna har jag hållit på att skicka allt material till min nästa novellsamling, Då du hör björnen vissla, till förlaget. Den innehåller 20 noveller och 10-talet illustrationer. Det blir min nionde bok. Nu återstår bara väntan. Kanske boken blir klar till oktober.

MÅNADENS DIKT

2014-08-01

GÖKEN I VÄSTER

Jag hörde göken i väster
flera dagar för sent:
Karlsson hade redan slagit höet
och hässjat -
en signal för göken att ge sig av
åt öster eller väster
men troligast åt söder.
Äggen låg redan i andras bon.
Bättre barnavård fanns
än den egna.

TYSTNADEN

2014-07-29

I veckans nummer av Kvällsstunden har jag fått min dikt Tystnaden publicerad. Den finns på sidan 26 i nummer 31 2014 av Kvällsstunden.

BRITA KAROLINA I BÅTMANSTORPET

2014-07-24

Brita Karolina Olofsdotter bodde större delen av sitt liv i ett båtsmanstorp i Fors utanför Örnsköldsvik. Hon var märklig på det sättet att hon INTE finns i någon födelsebok i Ångermanland. Hon är en släkting till Solveig och det enda jag först visste om henne var att hon hade bruna ögon, var vänsterhänt och rökte pipa. Så småningom hittade jag att hon var född år 1857. Det var faddrarna som sett till att det kommit med i Husförhörsboken. Då hon blev med barn och fadern (som så ofta) inte ville veta av barnet och inte heller ville gifta sig med Karolina, försökte hon framkalla missfall genom att sitta LÄNGE med fötterna i en iskall kallkälla. Metoden misslyckades. Hon fick tvillingar.
Om BRITA KAROLINA har jag berätta i en artikel som jag idag skickat till Släkthistoriskt forum

BOKTIPS 5

2014-07-17

MEDAN MÖRKRET FALLER

Den här boken av Anna Lihammer rekommenderar jag INTE till den läsare som är känslig för mycket obehagliga skildringar. Händelserna i boken utspelas 1934 och berättar om ett mycket mörkt kapitel i svensk historia - nämligen RASBIOLOGIN och dess yttersta former av skallmätning, insamling av dödskallar och till och med mätning och ingående undersökningar av hjärnor. Man utgick från att vissa människor var bättre än andra. Sverige (efter riksdagsbeslut) var först i världen med att införa Svenskt rashygieniskt institut (1921). Många människor drabbades av dessa fantasters undersökningar t.ex. samer, romer, tornedalingar och sverigefinnar. Forskarna ansåg själva att de arbetade strängt vetenskapligt och hoppades bli världsberömda då de lade fram sin slutliga rapport.

Boken är otäck men mycket välskriven. Modellen är att likna vid en detektivroman. De som blir offer för en mördare (hämnare) är de högst uppsatta rashygienforskarna. 

 <<-10  « Föregående  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  Nästa »  +10>> 
AKTUELLT

MÅNADENS DIKT

2017-10-01

MOTVINDSGATAN

I stan finns två gator:
NAMNLÖSA GATAN
ner mot hamnen
där ingen vill bo

MOTVINDSGATAN
den långa som slingrar sig
runt alla kvarter
och där kallblåsten råder
är den andra,
den där ingen vill bo


Det här är den 40:e MÅNADENS DIKT. De 40 dikterna har fört en tillvaro i det tysta. Förmodligen har ingen läst dem. Ingen har i alla fall gett ett enda ord som kommentar till någon av dem. 40 är ett jämnt och bra antal att runda av med. Någon fler MÅNADENS DIKT blir det inte.

MÅNADENS DIKT

2017-09-01

KRÅKSÅNGEN

Det är inte
sången
som är det fina i
kråksången.
Det är att
sångarna
och sången
finns.

Det här är den 39:e dikten jag satt in som Månadens dikt sedan starten i juli 2014. En till kan det nog bli.
40 kan vara ett bra avslutningsantal.

SUCKEN

2017-02-13

Illustration till CHRISTIAN MORGENSTERNS dikt SUCKEN. Teckningen gjord efter Sven Nordqvist teckning i Poesi för högstadiet.

ARKIVET »
Leif Larsson Leif Larsson
Telefon: 070-683 40 47
Epost: leif@lars-son.se
BÖCKERNA E-SKRIFTER ARTIKLAR TAVLOR FÖRFATTAREN OM FÖRFATTARE KONTAKT NOVELLER